Hlavní obsah

Nejlepší česká veslařka historie Topinková se vrací na skif

Praha

Nejlepší česká veslařka historie Miroslava Topinková se po dvou letech vrací na skif. Olympijská vítězka a mistryně světa před dvěma lety přerušila kariéru a v říjnu 2017 se jí narodila dcera Adéla. Loni opět začala závodit a byla členkou párové čtyřky, letos ale znovu usedne do skifu a bude se snažit kvalifikovat na olympijské hry v Tokiu 2020. První start osmatřicetiletou veslařku čeká příští týden, kdy se představí v prvním závodě Světového poháru v Plovdivu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslava Topinková s kočárkem.

Článek

"Na nedávných kontrolních závodech reprezentačního družstva jsem potvrdila pozici české jedničky, pokud se to tak dá říct. Nad holkama, které jezdí dvojskif, Lenkou (Antošovou) a Kristýnou (Fleissnerovou), jsem vyhrála o více o deset vteřin. Nominovali mě na skif a já jsem nakonec i ráda, protože je to pro mě flexibilnější," řekla Topinková.

Přestože ještě loni si nebyla jistá, jestli bude v kariéře pokračovat, teď má před sebou v ideálním případě dvouletý plán: letos se kvalifikovat do Tokia a příští rok se představit na páté olympiádě.

Únva je větší než dřív

"Jasně. Uvidíme ale, jak mi to na skifu půjde. Pořád nedokážu trénovat tak, jak jsem trénovala předtím. S tím jsem ale počítala. Někdy je to vyčerpávající," přiznala Topinková. Přípravu upravuje časovým možnostem. "A také únava je větší než dříve a tím, jak se starám o malou, tak to taky vezme spoustu energie a času. Když je člověk sám, tak když je unavený, tak si prostě lehne a trénink si upraví, jak mu vyhovuje. Pro mě je na prvním místě dítě a veslování na druhém," řekla.

Foto: Ivana Roháčková

Mirka Topinková (druhá zleva) v párové čtyřce na mistrovství světa v Plovdivu.

Topinková na jaře absolvovala jedno soustředění s reprezentací v Itálii, na druhé už ale nevyrazila. "Z organizačního hlediska už jsem to nebyla schopná vymyslet. Byla jsem ale na Slapech, což pro nás bylo nejlepší," uvedla pětinásobná mistryně Evropy.

Právě s ohledem na plánovaný start na kontinentálním šampionátu na přelomu května a června v Lucernu se rozhodla jako jediná česká veslařka startovat příští týden na prvním závodě SP.

"Dlouho jsem na skifu nezávodila a chtěla jsem jet nějaký závod v režimu, který bude na Evropě. Nechtěla jsme do toho skočit rovnýma nohama. Zbytek reprezentace jede na regatu do Duisburgu, kde je úplně jiný program. Rozjížďky, semifinále i finále se jedou v jeden den," vysvětlila Topinková.

Až výsledek v Lucernu zkušené veslařce napoví, jak na tom aktuálně je. "Loni byly na mistrovství světa první tři Evropanky, takže tam bude velká konkurence a poznám, jak na tom jsem," řekla Topinková, která před světovým šampionátem plánuje startovat ještě na třetím závodě SP v Rotterdamu.

Reklama