Hlavní obsah

Češka s výjimečným talentem sbírá úspěchy. Jenže sport pro ni není prioritou, oslnil ji jiný svět

Praha

Olympijské Tokio měla díky pozvánce od organizátorů na roli předjezdkyně zajištěné ještě dříve než kajakářský suverén Jiří Prskavec, doma má dvě zlata z mistrovství světa juniorů a v devatenácti už se probila do seniorské reprezentace, když za sebou nechala i úřadující mistryni Evropy Amálii Hilgertovou. Jenže v životních plánech talentované Antonie Galuškové nehraje vodní slalom hlavní roli. Vysnila si totiž práci pilotky dopravního letadla.

Foto: Jan Homolka/kanoe.cz

Radost Antonie Galuškové, právě si vyjela dospělou reprezentaci.

Článek

Pochází z ryze vodácké rodiny. Její tatínek založil firmu vyrábějící vybavení pro vodní slalom, které využívají i světové hvězdy, a ke slalomu přivedl také své dcery. Nejprve sbírala mládežnické medaile Karolína, pak se přidala o šest let mladší Antonie a v peřejích závodí i čtrnáctiletá Barbora.

A právě když rodinný tým cestoval na soustředění do Austrálie s nejstarší ze tří sester, uchvátil Antonii svět letadel. „Bylo mi dvanáct a chtěla jsem být letuškou,“ vzpomíná. „Jenže jednou jsme vystupovali předními dveřmi a já měla možnost vidět kokpit. Všechny ty tlačítka a obrazovky, hrozně se mi to líbilo,“ vypráví.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

H A P P Y .♥️ Díky @tpanenka 🙌🏼 #aviation#upintheair#futurejob#dreamjob#tecnam

Příspěvek sdílený T O N I ✨ (@tonigaluskova),Srp 5, 2020 v 10:26 PDT

Nešlo o krátkodobé vzplanutí. Po maturitě se přesunula ze Sušice do Prahy, kde bude na ČVUT studovat obor profesionální pilot. „Zkoušky byly hlavně z matematiky a angličtiny, nebylo to úplně snadné. A holky jsem na přijímačkách potkala snad už jen dvě,“ líčí.

K velkým dopravním letounům ještě povede dlouhá cesta, je třeba si udělat hned několik licencí. „K tomu průkaz o zdravotní způsobilosti, což také není samozřejmost, protože nikdo není stoprocentně zdravý,“ připomíná.

Minulý týden ale složila zkoušky na ultralight, který už může pilotovat sama. „Zatím nejdéle jsem s ním letěla tříhodinový povinný navigační let. A užívala jsem si každou sekundu. Když vzletíte, zapadá slunce a můžete se kochat. Nebo mě strašně baví i komunikace s věží,“ nadšeně popisuje.

Studium plánuje dál kombinovat s tréninkem na divoké vodě. „Když chcete, jde všechno, ale prioritou je pro mě škola,“ neskrývá. Minimálně pár unikátních zážitků v kajaku ji ale ještě čeká. V září mistrovství Evropy před domácím publikem v pražské Troji a za rok snad i role předjezdkyně olympijského závodu.

„Když mají kvalitního závodníka v pořadatelské zemi, vyberou jeho, ale když ho v té kategorii nemají, osloví zahraničního slalomáře," vysvětluje.

Foto: Kanoe.cz/Alena Ceplová

Kajakářka Antonie Galušková po loňském zisku titulu juniorské mistryně světa.

„Mně ostatní vodáci říkali, ať se na to zeptám, protože berou závodníky, kterým je osmnáct, mají úspěchy z juniorů a mají ve své zemi konkurenci, v jaké je těžké se na olympiádu nominovat,“ říká Galušková, která vyhrála juniorské mistrovství světa v letech 2017 a 2019.

A v březnu skutečně přišel mail, že si může balit do Tokia. „Tak doufám, že se na tom s odkladem her nic nemění, aspoň nic neříkali,“ věří.

Reklama