Hlavní obsah

Obrovská síla vůle. Japonská plavecká celebrita se po leukémii vrátila

Japonská plavkyně Rikako Ikeeová dnes absolvovala první závod poté, co jí byla před 19 měsíci diagnostikována leukémie. Dvacetiletá sportovkyně získala v roce 2018 šest zlatých medailí na Asijských hrách a měla být jednou z tváří olympijských her v Tokiu, jež byly nakonec kvůli koronaviru odloženy na příští rok.

Foto: Sport.cz

Japonská plavecká hvězda Rikako Ikeeová.

Článek

Lékaři Ikeeové diagnostikovali leukémii loni v únoru a plavkyně se po téměř roční léčbě letos v březnu vrátila k tréninku v bazénu. Na dnešním menším mítinku v Tokiu zaplavala na trati 50 m volným způsobem čas 26,32 a vyhrála svou rozplavbu. Její národní rekord je o více než dvě sekundy rychlejší (24,21).

Mítink se koná v plaveckém centru, v němž se bude závodit o medaile na odložených olympijských hrách. Neočekává se, že se na ně Ikeeová po dlouhé tréninkové pauze kvalifikuje, za cíl si ale plavkyně dala OH 2024 v Paříži.

Ikeeová byla před měsícem jednou z hlavních postav komorního ceremoniálu, jenž připomněl rok do startu odložených tokijských her. Plavkyně přednesla projev na jinak prázdném Olympijském stadionu.

Reklama