Hlavní obsah

Cíle veslaře Synka: urvat zlato a stihnout porod

PRAHA

Dva životní momenty skifaře Ondřeje Synka se mohou vměstnat do několika málo hodin. V neděli sedmého listopadu se jede na novozélandském jezeře Karapiro finále mistrovství světa v jeho disciplíně, po něm bude jeden z favoritů závodu spěchat domů. O den později má totiž jeho přítelkyně termín porodu.

Foto: Jan Malý

Skifař Ondřej Synek se chystá rozkrojit dort, který dostal k 28. narozeninám.

Článek

Proto nejlepší český veslař vyrazí od jezera uprostřed severního ostrova o den dříve než zbytek výpravy. „Vrátit bych se měl právě osmého, v den termínu porodu, tak doufám, že vydrží a počkají na mě,“ usmívá se Synek. „Kdyby se potomek narodil, když budu pryč, samozřejmě nebudu smutný, ale trochu by mě to mrzelo,“ přiznává skifař. Když všechno klapne, chtěl by být u porodu. Jestli bude mít syna nebo dceru, s partnerkou předem vědět nechtějí.

V hlavě ale na nejbližší dny přepíná na veslování. „Celý rok se na ten vrchol sezóny připravuju, počítal jsem s tím já i přítelkyně. Je tolerantní,“ ujišťuje. Na Novém Zélandu bude mít životní šanci urvat světový titul. Na otázku, zda by mu udělalo radost jiné umístění než zlato, proto rázně odpovídá: „Ne.“

Letos je suverénní

Nejde o neodůvodněné sebevědomí, mezi skifaři je letos suverénní. Vládl závodům Světového poháru, dominoval na mistrovství Evropy. „Ale doma bude favoritem Novozélanďan Drysdale, i když teď měl potíže se zády,“ upozorňuje Synek, jenž ve středu oslavil 28. narozeniny.

Nejen Drysdale přivábí početné skupiny fanoušků, vedle rugbyových „All Blacks“ je veslování tamním nejpopulárnějším sportem. Prodáno už je 60 000 vstupenek! „To jsem zažil jen na olympiádách v Aténách a Pekingu, kde tu poslední pětistovku už slyšíte kolem sebe jenom hukot,“ popisuje Synek.

Bojí se jen dlouhé cesty

Bezmála dvoumetrového habána děsí jen dlouhá cesta do dějiště šampionátu, na kterou se vydá v sobotu. Po třiceti hodinách letu přes Soul dorazí do Aucklandu, odkud bude následovat další porce kilometrů do Hamiltonu. „Cestování nesnáším, zvlášť tak dlouhé. Naštěstí mám na cestu tam letenku business třídou, abych mohl brzy po příletu trénovat,“ vysvětluje.

Snad bude dlouhá cesta přes půl zeměkoule poslední komplikací na cestě za vysněným světovým zlatem, které by získal jako první český veslař v olympijské disciplíně. Na šampionátu se kromě Synka představí i skifařka Knapková a dvojskify David Jirka–Petr Vitásek a sestry Antošovy. Rozjížďkami začne MS v neděli 31. října, přenosy bude vysílat Česká televize.

Reklama