Hlavní obsah

Austrálie může kvůli plavci přijít poprvé o medaili z OH

Austrálii hrozí, že poprvé v historii přijde kvůli dopingu o olympijskou medaili. Při novém testování vzorků z her v Londýně v roce 2012 se přišlo na to, že zakázanou látku měl v těle plavec Brenton Rickard, jenž se před osmi lety podílel na zisku bronzu v polohové štafetě na 4x100 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Brenton Rickard měl v těla zakázanou látku

Článek

Rickardův vzorek obsahoval malé množství furosemidu, který je zakázaný kvůli tomu, že může sloužit k zakrývání látek zvyšujících výkonnost. Kvůli pozitivnímu testu nyní sedmatřicetiletého plavce hrozí ztráta medailí i jeho pěti reprezentačním kolegům. Případ začne v pondělí řešit Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne.

Rickard napsal svým kolegům ze štafety vysvětlující e-mail, z něhož citovala australská média. Případ označil za svou nejhorší noční můru a vysvětlil, že si před testem vzal lék koupený v lékárně, jenž mohl zakázané diuretikum obsahovat.

Specialista na prsařský styl Rickard by považoval za nespravedlivé, kdyby jeho kolegové přišli o medaile, neboť on sám startoval jen v rozplavbě a ne ve finále. Ztratit cenný kov mohou také Tommaso D'Orsogna a finálové kvarteto James Magnussen, Christian Sprenger, Hayden Stoeckel, Matt Targett.

Pokud by byl Rickard potrestán, přišel by také o šesté a sedmé místo z individuálních prsařských závodů v Londýně.

Reklama

Související témata: