Hlavní obsah

Legendárního plavce Thorpa připraví na olympiádu bývalý trenér Popova

MELBOURNE

Jeden z nejlepších plavců všech dob Ian Thorpe se pokusí vrátit na výsluní pod vedením kouče Gennadije Tureckého. Ruský rodák s australským občanstvím v minulosti připravoval hvězdného Alexandra Popova a jiného Australana Michaela Klima. Nyní se dohodl na spolupráci s pětinásobným olympijským šampiónem Thorpem, který ohlásil návrat do bazénu před šesti týdny.

Foto: ČTK/AP

Australan Ian Thorpe.

Článek

Tureckij momentálně pracuje jako šéftrenér švýcarského plavání, proto bude Thorpa po většinu roku připravovat na londýnskou olympiádu ve švýcarském městě Tenero. "Už se na spolupráci moc těším. Vím, že když trénoval Popova a Klima, dokázal skvěle vnímat jejich individuální potřeby a fyziologii těla," prohlásil osmadvacetiletý Thorpe.

Než ukončil kariéru v roce 2006, získal také 11 titulů mistra světa. Jeho dominantními tratěmi byly 400 a 200 metrů volný způsob, nyní se chce soustředit na stovku, dvoustovku a štafety. Přípravné kempy absolvuje také v Abú Zabí a rodné Austrálii. Podle pravidel může po svém zařazení do antidopingového programu začít závodit až v listopadu.

Reklama

Související témata: