Hlavní obsah

Venezuelský plavec Subirats dostal roční trest za doping

Venezuelský plavec Albert Subirats dostal od Mezinárodní plavecké federace (FINA) roční trest zákazu startů za porušení dopingových pravidel. Elitní motýlkář, mistr světa z krátkého a bronzový medailista z dlouhého bazénu, neposkytl antidopingovým pracovníkům třikrát během 18 měsíců informace o místě svého pobytu.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Subirats má nyní 21 dnů na to, aby se proti rozhodnutí FINA odvolal. Ve středeční reakci na distanc venezuelský plavec uvedl, že o svém pobytu informoval národní svaz a předpokládal, že ten o tom zpravil příslušné antidopingové pracovníky.

Podle komise FINA Subirats i venezuelská federace ukázali značné nepochopení systému hlášení pobytu, přičemž plavec podle všeho nejspíš ani nechtěl podvádět. Konečná odpovědnost za dodržování pravidel však zůstává na sportovci.

Subirats získal zlato na loňském MS v krátkém bazénu v Dubaji na motýlkářské padesátce a na dvojnásobné trati byl stříbrný. V dlouhém bazénu získal bronz na 100 metrů na šampionátu v Melbourne 2007, kde nestačil jen na americké hvězdy Michaela Phelpse a Iana Crockera.

Reklama