Hlavní obsah

Amatérští kajakáři porazili profesionály a budou bojovat o olympiádu v Londýně

RAČICE

Překvapili. Branko Tarkulič a Jiří Kraft, amatérští deblkajakáři, vyhráli na olympijské trati 200 metrů mistrovství České republiky v rychlostní kanoistice v Račicích a budou na srpnovém světovém šampionátu v maďarském Szegedu bojovat o účast na Hrách 2012 v Londýně.

Foto: Vít Chalupa

Kajakáři Jiří Kraft a Branko Tarkulič (zleva) se radují z vítězství v cíli závodu na 200 metrů na mistrovství republiky v Račicích.

Článek

Třiatřicetiletý Tarkulič s o šest let mladším Kraftem poprvé společně usedli do kajaku letos na jaře. Během necelého půlroku se vypracovali mezi českou sprinterskou elitu, když za sebou v Račicích nechali profesionální posádky z Dukly Praha.

Jejich přípravu ovlivňuje skutečnost, že oba přes den normálně pracují v manažerských pozicích. K tréninku se scházejí po večerech v Chomutově, kam Kraft dojíždí 150 kilometrů z Nymburku na motorce.

„Ano, hodně tomu obětujeme. Bylo by krásné, kdyby se nám jako amatérům podařilo proniknout až do Londýna,“ řekl v cíli Kraft a Tarkulič dodal: „Ještě ani před startem finále jsme nepomýšleli na to, že bychom mohli vyhrát.“ Tarkulič získal po 22 letech závodění první velkou zlatou medaili na domácím šampionátu.

Na přípravu si budou muset vzít dovolenou

Vědí, že triumfem si „zkomplikovali“ život. „Ale už aspoň nakukujeme do skutečně velké kanoistiky,“ pravil s nadsázkou Tarkulič. „Teď si uděláme poradu, co a jak. Ale víme, že si na rozdíl od všech budeme muset vzít dovolenou, abychom se na vrcholnou akci sezóny připravili,“ doplnil Kraft.

Mezi kajakáři potvrdil pověst nejrychlejšího domácího závodníka olomoucký Filip Šváb, který patří ke žhavým olympijským adeptům, protože na sprinterské trati patří mezi světovou špičkou. O postup do Londýna se bude v Szegedu prát také singlkanoista Martin Fuksa. Mezi ženami triumfovala Jana Šebestová.

Reklama