Hlavní obsah

Extrém míří na olympiádu, nová šance pro Čechy! Pořád je to vabank, kritizuje nejlepší z nich

Praha

Jsou dalšími, kdo těží z „omlazování“ olympiády. Vodní slalomáři se za tři roky v Paříži dočkají nové disciplíny, která ale zatím vedle svého ustáleného názvu hledá i ideální podobu. I česká kajakářská esa už se však chystají na variantu, že se s ní budou muset popasovat.

Foto: kanoe.cz/Jan Homolka

Vát Přindiš na cestě pro zlato v extrémním slalomu na ME v Ivreji.

Článek

Kajakkros, slalomkros či extrémní slalom jsou nejčastější pojmenování disciplíny, která ze sportu postaveného na soubojích s časem dělá kontaktní závody. Tak jak je známe třeba ze skikrosu či snowboardkrosu. Na startu čtveřice lodí, skok z rampy do vody, závod kolem šesti až osmi nafukovacích branek, do toho povinnost v daném úseku provést eskymácký obrat.

„Zvedla se konkurence, vyrábějí se nové modely lodí. Z mého pohledu je to ale pořád závod o štěstí a dalších náhodách, zkrátka vabank. Jsou tam prvky, které jsou podle mě zbytečné, toho eskymáka považuju za hloupost,“ říká Vít Přindiš, který na letošním mistrovství Evropy v Ivreji dokázal ovládnout klasický závod, hlídky i právě extrémní slalom.

Foto: kanoe.cz/Jan Homolka

Vát Přindiš v čele závodu v extrémním slalomu na ME v Ivreji.

Spolu s Vavřincem Hradilkem v této disciplíně startuje pravidelně od jejích začátků, zatímco třeba olympionik Jiří Prskavec se k ní vždy stavěl rezervovaně. „Ale pokud je varianta, že bude součástí další olympijské kvalifikace, tak ji asi budu muset jezdit, plánuju ji zkusit na letošním světovém šampionátu v Bratislavě,“ přiznává.

Zařazení disciplíny do olympijského programu už vyvolalo hodně zlé krve, Maďaři a Rusové se kvůli tomu dokonce obrátili na Mezinárodní sportovní arbitráž, neboť odebrány byly dvě disciplíny rychlostním kanoistům. Další spory jistě přijdou, až se pojede o olympijská místa. „Nastavit podmínky bude složité, funkcionáře z toho bude bolet hlava,“ tuší Přindiš.

Počet slalomových míst na OH totiž nebyl navýšen, každá země si tak zřejmě bude muset rozhodnout, zda pojede na hry nejlepší slalomář a jako bonus si přidá druhý start, nebo se bude rozhodovat, ve které disciplíně je větší šance na medaili, případně dá šanci i specialistům na extrémní slalom.

Někteří už se představí i o víkendu při Světovém poháru v pražské Troji, kde extrémní slalom vyvrcholí v neděli.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články