Hlavní obsah

Seemanová si užívá popularitu: Přízeň fanoušků mě dojímá

Praha

Titul mistryně Evropy dostal plavkyni Barboru Seemanovou více do povědomí fanoušků a povzbuzování a vzkazy české rekordmance zlepšují před olympiádou náladu. V Tokiu by si ráda posunula na dvoustovce osobní rekord a dostala se do finále.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plavkyně Barbora Seemanová pózuje v Praze se zlatou medailí z ME 2021 v Budapešti.

Článek

„V minulosti mě zastavil někdo tak maximálně u bazénu. Byli to lidé, kteří se pohybují kolem plavání. Požádali mě o společnou fotku, o podpis. Ale po Evropě se tohle totálně změnilo," vykládá Seemanová, která se v květnu v Budapešti stala kontinentální šampionkou na 200 metrů volným způsobem.

„Po tréninku jsem třeba přišla k autu a měla za stěračem od někoho vzkaz, že mi drží palce a přeje hodně štěstí na olympijských hrách. To bylo neuvěřitelné," prohlašuje Seemanová.

„Když jsem začala s plaváním, bylo mým motivem, aby se dostalo do povědomí širší veřejnosti. Nešlo mi o mě, ale aby bylo vidět české plavání. Jde o velice krásný sport, u nás však hodně podceňovaný a přehlížený. Že nemáme z každého mistrovství medaili neznamená, že jsme špatní, ale že plavání dělá ve světě neuvěřitelné množství lidí na nejvyšší úrovni," říká Seemanová.

Titulem na Evropě se jí splnil sen o zpopularizování plavání. „Pár dnů zpátky jsem v obchodě nakupovala potraviny. A najednou přišel starší pán a říkal, jak moc mi drží palce. Totálně mě vykolejil. Úplně jsem ztratila pojem, co koupit. Byla jsem děsně dojatá. Je to fakt krásné," rozplývá se Seemanová.

Minulostí jsou trable při tréninku, kdy v plném zatížení někdo české reprezentantce skočil do vymezené dráhy. „Teď se to nestává. Lidé si dávají pozor. A po tréninku většinou přijdou a říkají, jak mi drží pěsti," popisuje Seemanová. „Každá taková situace mi zlepšuje den a náladu."

Veškerá přízeň navíc Seemanové dodává pozitivní energii směrem k Tokiu, které pro českou reprezentantku bude druhou účastí v bojích pod pěti kruhy. Při debutu v Riu jako šestnáctiletá sbírala zkušenosti.

„Tehdy byla olympiáda za odměnu. A vlastně mě spíše uzemnila. Výsledkově se mi nedařilo a já byla zklamaná, protože olympiádu sleduje celý svět. Ale od té doby jsem jinde. Už se mi netřesou kolena, když stojím na startovním bloku mezi světovými hvězdami," říká Seemanová, kterou v Tokiu čeká start ve čtyřech disciplínách.

Reklama

Související témata: