Hlavní obsah

Šest polských plavců se muselo vrátit z Tokia kvůli nesplněným limitům

Šestice polských plavců z původní třiadvacetičlenné nominace se musela vrátit z Tokia poté, co vyšlo najevo, že nemají splněné potřebné limity pro start na olympijských hrách. Většina členů plaveckého týmu v reakci na to vyzvala v otevřeném dopise šéfa svazu Pawla Slominskiho k rezignaci, funkcionář se ale zatím jen omluvil za organizační chaos. Vysvětlení požaduje i ministr sportu Piotr Gliňski.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Šestice polských plavců z původní třiadvacetičlenné nominace se musela vrátit z Tokia poté, co vyšlo najevo, že nemají splněné potřebné limity pro start na olympijských hrách. (ilustrační foto)

Článek

"Taková situace nemůže v profesionálně vedeném sportovním svazu vůbec nastat," uvedl Gliňski v oficiálním prohlášení. Příprava a akreditace olympijských účastníků je podle ministerstva zcela v kompetenci jednotlivých národních svazů.

K automatickému zajištění olympijského startu potřebují plavci splnit vypsaný olympijský limit světové federace FINA. Ti, kteří mají splněný jen takzvaný B limit, se mohou do nominace dostat až po schválení FINA. Právě na toto pravidlo zřejmě doplatila šestice polských plavců. Národní olympijský výbor až po příletu výpravy od Tokia oznámil, že plavecký svaz zřejmě nominoval i reprezentanty, kteří účast nemají řádně zajištěnou.

Reklama

Související témata: