Hlavní obsah

Americký potápěč touhu po rekordu přehnal. Zaplatil životem

Long Island

Jako první Američan se na jediný nádech ponořil s použitím speciální ploutve (tzv. monofinu) do hloubky sto metrů, zápis z letošního května však už nevylepší. Dvaatřicetiletý Nicholas Mevoli na prestižním podniku Vertical Blue ve volném potápění na Bahamách nedlouho po nezdařeném pokusu o překonání rekordního výkonu v disciplíně volného ponoru bez ploutve zemřel.

Foto: Sport.cz

Američan Nick Mevoli při pokusu o rekord na Bahamách zemřel.

Článek

Podle svědků měl Mevoli očividné problémy již po 68 metrech, sestup však nepřerušil. O čtyři metry hlouběji už ale svoji snahu vzdal a po 3:38 min. pod vodou se vynořil. Organizátorům naznačil, že je OK, ale nebyl. Z úst mu začala vytékat krev, upadl do bezvědomí a veškeré pokusy záchranářů o jeho oživení byly neúspěšné.

„Potápění v těchto hloubkách bez ploutví je pro lidský organismus extrémně vyčerpávající námahou," uvedl pro New York Times britský rekordman Mike Board.

V disciplíně konstantní váha bez ploutví, v níž stříbrný medailista z letošního světového šampionátu Mevoli na Bahamách soutěžil, usilují potápěči o dosažení největší hloubky vlastními silami. V zanoření a vynoření jim nepomáhá žádné zařízení, jen k orientaci a větší bezpečnosti slouží vodící lano, po kterém však nesmějí ručkovat.

Po smrti rodáka z New Yorku byly závody na Bahamách zrušeny. Světová freedivingová asociace AIDA vydala smuteční prohlášení, v němž připomíná, že Meoliho tragédie je prvním smrtelným případem v 21leté historii tohoto sportu.

Reklama