Hlavní obsah

Kajakářka Mrůzková bude opět závodit, odjela na MS ve sjezdu

Praha

Mnohonásobná mistryně světa ve sjezdu na divoké vodě a vicemistryně světa v rychlostní kanoistice Michaela Mrůzková, za svobodna Strnadová, se vrací k závodění. Populární Žížala, jak se dlouhé roky kajakářce přezdívá, bude od středy do soboty startovat v italské Valtellině po šesti letech na mistrovství světa ve sjezdu a chce pomoci týmu k úspěchu v závodě družstev.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Úspěšná sjezdařka se proslavila zejména přestupem na "rovnou vodu" před dvanácti lety. V rychlostní kanoistice startovala už na olympiádě v Aténách v kategorii K1, má bronz z ME v Poznani 2005 na kilometru a stříbro vybojovala o rok později na MS v Szegedu společně s Janou Blahovou na olympijské pětistovce.

Ve Valtellině pojede nakonec i individuální závod, z kterého se první tři ženy nominují do hlídky. "Ale nepovažuji své rozhodnutí letos závodit za nějaký velký návrat, protože se nacházím v zcela odlišné životní fázi a mám již jiné priority. Závodit a být s lidmi, které mám ráda, je pro mě zábava," řekla v Itálii čtyřiatřicetiletá Mrůzková.

Ve sjezdu na divoké vodě startovala naposledy na MS na domácí trati v Karlových Varech, kde získala všechny tři zlaté medaile. V roce 2008 odjela i na olympijské hry do Pekingu a společně s Blahovou obsadila osmé místo. S vrcholovým sportem Mrůzková skončila při přípravě na svou třetí olympiádu, když zjistila, že je podruhé těhotná.

Aktuálně je na rodičovské dovolené, jejím manželem je kanoista David Mrůzek, bratr úspěšného sjezdaře Kamila Mrůzka. Vede také kurzy funkčního tréninku a s manželem trénuje dorostence v Brandýse. "Navíc jezdím na akce s týmem jako trenérka žen. K tomu se snažím třikrát v týdnu pádlovat sama. Takže myslím, že jsem ve fyzické kondici, ale trochu již chybí jistota na divoké vodě a specifický sjezdový trénink," uvedla.

Mrůzková společně se švagrem Kamilem Mrůzkem jsou posledními Čechy, kteří získali titul individuálního mistra světa ve sjezdu na divoké vodě. Mrůzek vybojoval zlato v klasickém sjezdu na MS v Karlových Varech 2006.

Reklama

Související témata: