Hlavní obsah

Člen zlatého čtyřkajaku na OH Smith je podezřelý z dopingu. Dočkají se Češi stříbra?

Brisbane

Člen zlatého australského čtyřkajaku na olympijských hrách v Londýně Tate Smith je podezřelý z užití dopingu a byl provizorně suspendován. Podle australských médií odevzdal pozitivní vzorek během soustředění v Maďarsku letos v červenci. Zpětně nyní budou podle australských médií zkoumány jeho vzorky z olympiády, kde ve stejném závodu vybojovali čeští rychlostní kanoisté bronzové medaile.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bronzový čtyřkajak z olympiády v Londýně (zleva) Jan Štěrba, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Daniel Havel.

Článek

Před dvěma lety v Londýně Tate Smith tvořil vítěznou posádku s Davem Smithem, Murraym Stewartem a Jacobem Clearem. Druzí byli Maďaři a třetí český čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba. Na loňském mistrovství světa v Duisburgu pomohl Tate Smith Australanům ke třetí příčce.

Smithův případ nyní vyšetřuje australský antidopingový výbor. Jakou zakázanou látku v těle kajakář měl, list Brisbane Courier Mail neuvedl. Podle stejného zdroje australský reprezentant odevzdal během olympiády negativní vzorek, ten však bude zpětně analyzován znovu.

Pokud by se našly nesrovnalosti i v jeho testech z Londýna, mohla by o zlaté medaile přijít celá australská posádka a Češi by se posunuli na stříbrný stupeň. Za dopingový prohřešek Smithovi hrozí dvouletý trest. Ten by mu vypršel těsně před začátkem her v Riu.

Reklama

Související témata: