Hlavní obsah

Další dopingový případ ruských plavců má na svědomí Ključnikovová

Lausanne

Olga Ključnikovová je další ruskou plavkyní, která neprošla dopingovou kontrolou. Na květnovém národním šampionátu měla znakařka pozitivní test na zakázané diuretikum acetazolamid a od ruské federace dostala půlroční distanc, jenž jí vyprší tento týden.

Článek

Rusko se potýká s dopingem v plavání dlouhodobě a v minulých letech zaznamenalo množství případů porušování pravidel. Podle serveru swimmingvortex.com se Ključnikovová postarala o sedmnáctou dopingovou kauzu v ruském plavání od roku 2010.

Nejslavnější plavkyní přistiženou při podvádění byla hvězda prsařských disciplín Julia Jefimovová, jež letos dostala za steroidy distanc na 16 měsíců.

Rusko hostí příští rok v Kazani mistrovství světa a je permanentně v ohrožení, že se na něm nebudou moci představit jeho sportovci. Podle pravidel totiž následuje distanc pro celou zemi v případě, že dojde ke čtyřem dopingovým prohřeškům plavců z jedné federace během 12 měsíců. To se však týká pouze kauz, kdy sportovce přistihne mezinárodní federace FINA, což nebyl případ Ključnikovové.

Reklama

Související témata: