Hlavní obsah

Havel se Štěrbou ukončili bramborové dopoledne. Placka je super, jásali

Račice

Už to vypadalo na smolný první finálový den mistrovství Evropy v Račicích. Kanoisté Martin Fuksa i Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem skončili v Račicích těsně čtvrtí a dramatický boj o bronzovou medaili svedli i na deblkajaku Daniel Havel s Janem Štěrbou. Jejich souboj s Dány ale byl úspěšný, a tak Češi slavili na olympijském kilometru bronz. Další medaili oba můžou s Josefem Dostálem a Lukášem Trefilem přidat v neděli na čtyřkajaku.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Deblkajakáři Daniel Havel a Jan Štěrba na mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice.

Článek

Kdy jste měli jistotu, že vaše jízda byla medailová?

Havel: Já tak nějak viděl nebo cítil, že Dánové byli o kousíček za námi, tak jsem v medaili věřil.

Stejně jako v rozjížďce jste přidali na obrátkách po polovině trati…

Havel: V první polovině jsem byl takový zatuhlý, ale pak jsme klasicky v druhé půlce všechno dojeli. Myslím, že nám vyšlo všechno parádně, jsme za to moc rádi.

Štěrba: Ono to ani jinak nejde. Daneš ví, že už mám svá léta, tak mě nemůže uvařit v první půlce. (úsměv) Rozjíždí to poklidněji a já naštěstí uspořil nějaké síly na finiš. Tam jsem věděl, že když předjedeme Dány, mohlo by to cinknout, to se nakonec o nějakou píď podařilo. Jsme šťastní, zopakovali jsme výsledek z mistrovství Evropy 2013.

Navíc na domácí vodě v Račicích…

Havel: Je to hezké, je tu celá rodina, kamarádi, jsem rád, že jsme se ukázali tady na deblu, a doufám, že se ukážeme zítra i na čtyřce.

Štěrba: Debl je pro nás v podstatě doplňková disciplína, byly to prima závody, placka je super.

Dodávalo vám klid, že v této disciplíně se od vás tolik nečekalo?

Štěrba: Máme nastavené hlavy, že čtyřkajak je hlavní disciplína. Debl je super doplněk, Daneš je na čtyráku háček, sedí v první díře, já v té poslední, je to i dobrý trénink pro čtyrák.

Na druhou stranu česká kanoistika v Račicích stále na první kov čekala. Připouštěli jste si, že teď už je to v olympijských disciplínách především na vás?

Štěrba: Když jsme šli na start, tak mi Daneš říkal, že Máťa Fuksa byl nešťastně čtvrtý, ale celkově na nás nebyla tíha. Přece jenom to bylo přesunuté na jiné hvězdy. Brali jsme to, že se nám jezdí dobře a může to cinknout.

Reklama

Související témata: