Hlavní obsah

Závadová vylepšila český rekord a poplave finále na mistrovství světa

Kazaň
Aktualizováno

Rekord a hned druhé místo. Česká plavkyně Barbora Závadová překonala na mistrovství světa v Kazani český rekord v polohovém závodu na 400 metrů. Nyní má hodnotu 4:35,60, který jí stačil na druhé postupové místo z dopoledních rozplaveb. Odpoledne se tak představí jako jediná česká reprezentantka ve finále.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Česká plavkyně Barbora Závadová.

Článek

Závadová dokázala, že ji MS zastihlo ve skvělé formě, přestože se v přípravě potýkala se zdravotními problémy a záda ji občas bolí i v Kazani. Na polohové dvoustovce vylepšila třetí žena z mistrovství Evropy 2012 český rekord v rozplavbě i semifinále a dnes své čtyři roky staré maximum překonala dokonce o 1,36 sekundy.

Věděla jsem, že ty dvě holky vedle sebe musím porazit, protože na takovéto úrovni rozhodují setiny," zmínila dvaadvacetiletá plavkyně v rozhovoru pro Radiožurnál kanadskou a japonskou soupeřku v rozplavbě ve vedlejších drahách.

Závadová držela dosavadní český rekord z MS v roce 2011, kde obsadila sedmou pozici. Pak se ale její výkonnost zadrhla, proto se rodačka z Ostravy rozhodla před dvěma lety přestěhovat do Prahy k trenérovi Jaroslavu Strnadovi. "Konečně se mi ta práce za tu dobu vyplatila," radovala se Závadová.

Až letos si Závadová uvědomila, co v 18 letech v Šanghaji před čtyřmi lety dokázala. "V tu dobu jsem si říkala: OK, finále, no a co. A dneska jsem se prala s nervozitou, že do toho finále vážně chci a že to bude těžké," uvedla.

V Kazani zaplavala český rekord i díky zlepšení na prsařském úseku. "Na tom úseku pracujeme každý den a ta prsa už mi lezou i ušima. Ale ten dril k něčemu je, protože jak nejsem rozená prsařka a nemám prsa zažitá, tak je musím pořád trénovat. Na suchu, ve vodě, prostě pořád," prohlásila.

Závadová brzdí optimismus, že by mohla zaútočit na medaili, neboť se dá očekávat, že některé soupeřky šetřily síly, zatímco ona plavala naplno. "Jsem nohama na zemi. Finále bude strašně náročné a nemyslím si, že bych mohla bojovat o medaili. Ale mohla bych vylepšit to sedmé místo. To bych chtěla," řekla.

Nejrychlejší v rozplavbách byla časem 4:32,78 minuty maďarská favoritka Katinka Hosszúová, která už v Kazani získala zlato a bronz.

Mistrovství světa v plavání v Kazani:
Rozplavby:
Muži:
400 m pol. záv.: 1. Kalisz (USA) 4:11,83, ...22. Janeček (ČR) 4:20,43 - nepostoupil,
4x100 m pol. záv.: 1. USA 3:31,06, ...24. ČR (Dmytrijev, Bartůněk, Šefl, Verner) 3:44,21 - český rekord, nepostoupila.
Ženy:
400 m pol. záv.: 1. Hosszúová (Maď.) 4:32,78, 2. Závadová (ČR) 4:35,60 - český rekord, postoupila do finále,
4x100 m pol. záv.: 1. Čína 3:57,04, ...15. ČR (Baumrtová, Chocová, Svěcená, Kolářová) 4:03,44 - český rekord, nepostoupila.

Reklama

Související témata: