Hlavní obsah

Nominační rébus: prosadí se do sehrané čtyřky rychlý vetřelec?

Račice

Práce šéftrenéra kanoistické reprezentace zdánlivě neskrývá žádné nominační nástrahy. Jenže představy, že zkrátka stačí ukázat na ty, kdo jsou na vodě nejrychlejší, by Pavel Hottmar rychle vyvrátil. V současnosti ho nejvíc tíží rébus, jak správně sestavit vlajkovou loď české rychlostní kanoistiky posledních let – čtyřkajak. „V noci spím tvrdě, zlé sny z toho nemám,“ pousměje se Hottmar. „Ale přiznám se, že o tom přemýšlím velmi často.“

Foto: Ivana Roháčková

Loď s původními jmenovkami, sestava mírně odlišná. V Račicích jel český čtyřkajak ve složení zpředu Daniel Havel, Jakub Špicar, Josef Dostál, Jan Štěrba.

Článek

Situace je následující: osvědčená sestava Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba šlapala, od bronzu z londýnské olympiády vozila medaili z každé velké akce, byť vloni ze své suverenity mírně ztratila.

Ale dorostli další kvalitní kajakáři, mezi nimiž vyčnívá Jakub Špicar. Při nominačních závodech byl (s výjimkou absentující jedničky Dostála) rychlejší než další členové čtyřkajaku. A tak nastalo dilema. Sáhnout do sehrané posádky?

Rozpačité testy

„Už vloni se ukázalo, že ty úplně top posádky jsou trošku jinde a i z toho důvodu bylo potřeba Kubu Špicara, který velmi výrazně individuální výkonností převyšuje některé z posádky, zkusit,“ vysvětluje Hottmar. V Duisburgu tak jel Špicar místo Štěrby a v Račicích místo Trefila, výsledek ale ambicím lodě neodpovídal, pokaždé z toho bylo páté místo.

„Jsou dvě možnosti. První varianta je, jestli si s námi Kuba sedne do záběru, druhá, že jsme se zhoršili. Nemůžu vyloučit ani jedno,“ připouští Dostál.

Pro Špicara není snadné se do dlouhé roky fungující posádky probít. „Pro mě jsou kluci borci, přijdu si, ne že bych tam nepatřil, ale malinko jako vetřelec,“ přiznává talentovaný kajakář.

Chtějí mít klid

Do Ria zbývá přes dva měsíce, ale sami závodníci by uvítali, kdyby bylo co nejdřív jasno. „Vneslo by to do posádky klid. Víme, že ostatní státy už trénují v hotových sestavách, jenže my zatím nevíme, kdo pojede,“ líčí Havel.

Šéftrenér Hottmar bude brát v potaz vedle výsledků a analýz tréninků a závodů i názor členů čtyřakjaku. „Hrozně rád bych jel v posádce, kde bychom měli úplně super pocit z jízdy, jako jsme měli dřív. A je mi úplně jedno, kdo v lodi bude sedět,“ ujišťuje Dostál.

Jasněji by mohlo být o víkendu po posledním díle SP v Portugalsku. Tam si posádka otestuje formu v původním složení, tedy bez Špicara. Pak už bude muset Hottmar rozhodnout.

Reklama