Hlavní obsah

Konec trápení, Topinková Knapková je zpět na stupních. Výkonnost je tam, kde má, hlásí s úlevou

Praha

Jen finále C při úvodním Světovém poháru, šesté místo na mistrovství Evropy. Tak si vstup do sezóny, v níž bude obhajovat olympijské zlato, skifařka Mirka Topinková Knapková rozhodně nepředstavovala. Ale víkendová slavná regata v Lucernu jí zase vrátila potřebný optimismus. Ve finiši vybojovala třetí místo a vrátila se na stupně vítězů.

Foto: Urs Flueeler, ČTK/AP

Miroslava Topinková Knapková během Světového poháru v Lucernu.

Článek

Ulevilo se vám po Světovém poháru v Lucernu?

Jsem hodně spokojená, protože konkurence je vyrovnaná. I trenér byl spokojený, říkal, že holky jezdí líp než vloni, tak je dobře, že s nimi dokážu bojovat. Já se už předtím cítila dobře, akorát závody se mi vůbec nedařily… Nevím, čím to bylo, ale jsem ráda, že jsem se vrátila na stupně.

Teď můžete k olympiádě v Riu vzhlížet s větším optimismem?

Určitě, člověk zase víc věří tréninku. Plán je rozepsaný na celý rok, a když se nedaří, potřebuje se člověk ujistit, jestli jde správným směrem, nebo má udělat změnu. Teď se potvrdilo, že výkonnost je tam, kde má být.

Ani Australanka Kim Brennanová, za svobodna Crowová, neměla před zbytkem pole takový náskok. Je podle vás k poražení?

Byla jsem překvapená, vloni měla už v půlce náskok sedmi sekund, teď takový odstup nebyl. I trenér říkal, že jsme se jí přiblížily.

Čeká vás ještě do olympiády nějaký závod?

Jen Primátorky. Pak je v plánu taková kondiční dovolená bez veslování a pojedeme do Francie na soustředění, kousek od dějiště loňského mistrovství světa.

Budou dva měsíce do olympiády bez závodů dlouhé?

Budou. Je tam ještě královská regata v Henley, ale tam bych jela rovnou ze soustředění, jezdí se vyřazovacím způsobem jeden proti jednomu, nechtěla bych tam prohrát.

A poslední díl Světového poháru v Poznani?

Ten také neplánuju, moc to tam nemám ráda, ani většina ostatních holek nejede. Australanka byla na stupních překvapená, že nikdo nejedeme, tak říkala, že Poznaň možná také vynechá.

Už máte v hlavě myšlenky na Rio? Sledujete informace o viru zika a další zprávy?

Čím dál víc, jak jsem teď viděla soupeřky, některé skoro po roce, člověk si uvědomí, že se to blíží. Bavily jsme se, kdo jede kam na soustředění. O viru zika jsem se bavila s (předsedou Českého olympijského výboru) Jirkou Kejvalem a říkal, že riziko takové není, protože nebude tolik komárů. Snažil se mě uklidnit, že bude všechno v pohodě.

Největší hrozba pro Duklu? Dukla
Stotříletou historii mají veslařské Primátorky a letitou tradicí je i jméno jejich vítěze. Už do roku 1979 zvládá trať na Vltavě se zatáčkou pod Vyšehradem nejlépe osmiveslice Dukly a bylo by sportovní senzací, kdyby nepřidala v neděli v poledne svůj 37. triumf v řadě.Sílu pražského klubu dokumentuje i jméno největšího rivala favorizované osmy – je jím druhá posádka Dukly doplněná zástupci ČVK. „Jsme rozděleni na párovou a nepárovou skupinu a ta párová, která proti nám pojede, je poměrně silná,“ upozorňuje trenér Dukly Pavel Knob. „Chceme zase vyhrát, ale mám trochu sevřené hrdlo. Nechci být první, kdo Primátorky nevyhraje,“ říká Knob.Spolehnout se bude moct na služby tradičního kormidelníka Oldřicha Hejduška. „Je naprostý profesionál. Šli jsme ve středu na vodu, Olda kolem běžel, aby nějaké kilo shodil. Jenže jak byla průtrž mračen, spíš kilo nabral,“ usmívá se Knob. Osmapadesátiletý Hejdušek byl veslovodem posádky poprvé už v roce 1977. „Ale chtěl bych se letos loučit, jednou to přijít musí,“ hlásí, byť už v minulosti si svůj konec několikrát nechal rozmluvit.Přímý přenos závodu, v jehož rámci se v osmiveslici Slavie představí i olympijská vítězka Mirka Topinková Knapková, vysílá v neděli od 10.30 ČT Sport.

Reklama