Hlavní obsah

Dálkoví plavci Micka a Kútnik se na OH neprobojovali

Setúbal

Jan Micka a Jan Kútnik se nedokázali kvalifikovat na olympijské hry v dálkovém plavání a napodobit tak Janu Pechanovou, jíž se to v nominačním závodu v portugalském Setúbalu podařilo v sobotu. Micka ale od postupu nebyl daleko, na desetikilometrové olympijské trati ho od něj dělilo necelých šest sekund.

Foto: Český olympijský výbor

Jan Micka při prezentaci olympijské kolekce.

Článek

Kraulař Micka, který má jistý start v Riu v bazénu na trati 1500 m, se pokoušel dostat se na OH také na otevřené vodě a málem se mu to podařilo. Od začátku se pohyboval na dosah čelních pozic, ještě v posledním z šesti okruhů byl na postupové příčce s mankem devět sekund na první místo.

V závěrečném finiši ale už nestačil a obsadil 21. místo se ztrátou 36,2 sekundy na vítězného Číňana Cu Li-ťüna. Na postupovou pozici mu ale chybělo málo. Kútnik se ještě v polovině závodu držel s Mickou, pak ale odpadl a doplaval na 44. místě se ztrátou více než šesti minut za vítězem.

Pětatřicetiletá Pechanová se úspěšně vrátila po mateřské dovolené a kvalifikovala se na svou čtvrtou olympiádu ze třináctého místa jako desátá v redukovaném pořadí zemí. V Aténách v roce 2004 startovala ještě v bazénu, v němž nepostoupila na osmistovce volný způsob do finále. Na hrách v Pekingu o čtyři roky později skončila už v dálkovém plavání osmá, v Londýně 2012 si o místo pohoršila. Pak se jí narodila dcera Pavlínka, které jsou letos tři roky.

Reklama