Hlavní obsah

Po tréninkovém pekle i nemoci roste Česku vedle Synka loď budoucnosti

Michal OsobaPrávo

Svůj poslední závod v Riu vyhráli. Zatím to bylo jen B-finále, ale dvojka bez kormidelníka Lukáš Helešic a Jakub Podrazil má perspektivu, aby časem na medailových pozicích nahradila Ondřeje Synka či Mirku Topinkovou Knapkovou, jejichž kariéry se chýlí ke konci.

Foto: ČTK

Lukáš Helešic (vlevo) a Jakub Podrazil na OH v Riu.

Článek

„Ale kdepak, Sýňa ještě nekončí, ten je v nejlepších letech,“ s úsměvem ujišťuje čtyřiadvacetiletý Podrazil. Se svým o čtyři roky mladším parťákem Helešicem v této sezóně po boku čtyřnásobného mistra světa na skifu Synka trénuje a společná příprava jim jde zjevně k duhu. Po obhajobě čtvrtého místa na mistrovství Evropy přišla sedmá příčka v Riu.

Hlavně nebýt třináctí

„My jsme hlavně nechtěli skončit třináctí, Kubovi se to stalo v Londýně, tak jsem ho uklidňoval, že se to nebude opakovat,“ vypráví Helešic. Pozici jediné lodi, která neprojde do semifinále, zažil Podrazil před čtyřmi lety jako člen čtyřky bez kormidelníka.

V Riu se mladá posádka poslední příčce obloukem vyhnula, sedmým místem zajela spolu s Topinkovou Knapkovou druhý nejlepší český veslařský výsledek na hrách. „Na A-finále jsme v tomhle věku asi ještě neměli, společně nejsme tolik rozzávodění, za čtyři roky už by to chtělo určitě výš,“ vyhlíží Podrazil Tokio.

Dvojice pražské Dukly spolu jezdí teprve rok a půl. Když Helešic opouštěl kategorii juniorů, v níž spolu s Miroslavem Jechem získal titul mistra světa, kontaktoval ho Podrazil s trenérem Blechou a domluvili se na spolupráci. Dlouho si oba veslaři nebyli jistí, že udělali dobře.

Ze začátků byli zoufalí

„Začátky byly strašné, peklo. Jezdili jsme proti dalším posádkám a dostávali od nich, až jsem z toho byl zoufalý. Ale přišly závody a ty jsme vyhráli,“ popisuje Podrazil. Při společné mezinárodní premiéře na mistrovství Evropy obsadili v Poznani čtvrté místo.

„Všichni se mi smáli, že chci do dvojky, protože v ní nemáme šanci. Trochu jsme jim zavřeli pusu,“ usmíval se Podrazil. Jenže strmý vzestup posádky se na půl roku zastavil.

„Přišlo mistrovství republiky, kde jela i posádka z Rakouska, které bychom měli ujet. Neujeli jsme a já si říkal, že mi něco je,“ popisuje Podrazil začátky svých zdravotních trablů. Dál trénoval a přitom absolvoval bezpočet vyšetření. Ta odhalila problém se srdcem a doporučení lékařů bylo jasné: „Na sport teď na čas musíš zapomenout.“

Šampionát jen v televizi

Podrazil tak ležel doma, případně seděl u počítače, nesměl ven. Jen v televizi sledoval, jak Helešic s „náhradním“ parťákem Janem Lapáčkem na mistrovství světa neúspěšně bojuje o olympijskou místenku. Až po čtvrt roce Podrazil dostal povolení k návratu k tréninku. „A někdy ta pauza pomůže, připadám si teď jako lepší veslař,“ přiznává.

V letošní sezóně obnovené partnerství neslo samé úspěchy. Evropský šampionát, olympijskou kvalifikaci v Lucernu i hry v Riu opouštěli oba veslaři spokojeni. A teď se těší na další nesmlouvavé tréninkové souboje se Synkem pod vedením Milana Dolečka.

„Sýňa je v tréninku zvíře. Já tohle neumím, spíš se vydám v závodě, ale on dá do každého úseku maximum. Máme co dohánět,“ usmívá se Helešic.

Reklama