Hlavní obsah

Hilgertová prožila nervózní týden a nevylučuje OH v Pekingu

Pět dní se kajakářka Štěpánka Hilgertová nervovala jako dosud nikdy v životě, ale nakonec dramatický boj o nominaci do reprezentace zvládla. Po vítězství v závěrečných dvou nominačních závodech v Troji se dvojnásobná olympijská šampiónka může v klidu připravovat na srpnové domácí mistrovství světa, které bude hostit právě pražský kanál.

Foto: KORZO

Štěpánka Hilgertová

Článek

Na divoké vodě zřejmě vydrží závodit až do čtyřicítky, neboť uvažuje o účasti na olympijských hrách v Pekingu.

Minulý týden na Trnávce Hilgertová minula branku a v druhém nominačním závodu skončila třetí, což jí nedávalo moc dobré vyhlídky. "Klidný týden to rozhodně nebyl," řekl v neděli kouč a manžel Luboš Hilgert. "Byly to nervy," přitakala Hilgertová, která se v reprezentaci pohybuje nepřetržitě od konce osmdesátých let. "Vždy říkám, že domácí nominace je nejtěžší, ale letos to bylo ještě horší," řekla.

Všichni se společně i se synem Lubošem, jemuž se Trnávka také příliš nevydařila, celý týden uklidňovali. "Říkali jsme si, že kdyby to nevyšlo, že se svět nezboří. Mrzelo by mě to, ale věděla jsem, že mám šanci, tak jsem se na to snažila připravit," uvedla Hilgertová. "Kdyby to nevyšlo, aspoň by si odpočinula a trochu potrénovala," uvedl Hilgert s tím, že konec kariéry pro jeho ženu by případný nezdar neznamenal.

Myšlenky na OH 2008

Hilgertová totiž přemýšlí o tom, že vydrží jezdit až do her v roce 2008, jež by byly její pátou olympiádou. "Uvažovali jsme, že kdyby to nevyšlo, odpočinula by si letos. Takhle si odpočine příští sezónu," nastínil Hilgert. Jeho žena prý potřebuje hlavně trénovat, nikoli závodit.

"Nejdřív nominace, pak jsou Světové poháry, mistrovství světa a na trénink není čas," řekla kajakářka. Odmítla ale potvrdit, že by už nyní napevno s olympiádou počítala. "Sotva začala letošní sezona a já budu mluvit o té další? A olympiáda je až za dva roky," uvedla. "O Pekingu zcela určitě přemýšlíme, v Aténách to nevyšlo, tak to asi zkusí," řekl sdílnější Hilgert.

Celý týden se hlavou Hilgertové honily černé myšlenky, ale snažila se je zahánět i proto, že MS je letos v Troji. "Ale mrzelo by mě to stejně, jako bych se do týmu nedostala jiný rok," prohlásila. Tak nahnuté jako letos to ale nikdy v kariéře neměla.

Známá voda výhodou

A co se jí honí v hlavě nyní, když ví, že pojede před domácím publikem mistrovství světa? "Do týmu jsem se dostala tak před půl hodinou, takže po mě nechtějte, abych takhle uvažovala. Určitě to je výhoda jet na známé vodě. Ale letos mám tréninkové manko," připomněla dlouhou zimu a následné záplavy v Troji. "Teď to musím dohnat," plánovala.

Nechybělo mnoho a v týmu se sešla se svým synem. Tomu se však dnešní finálová jízda nepodařila. Dostal se alespoň do týmu do 23 let. "Nemusí být tolik zklamaný, bude jezdit aspoň něco," prohlásila. Nosí v hlavě myšlenku, že by třeba na olympiádu jeli spolu? "Já moc ne, to spíš možná kouč to v hlavě má," usmála se.

Reklama