Hlavní obsah

Veslařské Primátorky ohrožuje zvýšená hladina Vltavy

PRAHA

Tradiční veslařské Primátorky, které se již od roku 1910 konají v Praze na Vltavě, ohrožuje nepřízeň počasí respektive vysoká hladina řeky a průtok. Pokud se současný stav nezlepší, budou muset pořadatelé slavný závod poprvé v historii kvůli povodním zrušit a přeložit na náhradní termín. Jasno by mělo být v pátek dopoledne, den před začátkem úvodních rozjížděk.

Článek

"V současnosti je situace natolik vážná, že nedokáži říci, zda závody budou, nebo ne. Momentálně máme k dispozici pouze dlouhodobou desetidenní předpověď, která ale není příznivá," řekla Blanka Brožková z Povodí Vltavy na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Vodohospodářská společnost navíc nemůže pořadatelům pomoci ani snížením průtoku regulací vodních děl na Slapech či ve Štěchovicích. "Pokud se do pátku podaří snížit hladiny, půjde to. Problémem je ale fakt, že přeháňky jdou do nasycených povodí," vysvětlila Brožková.

Nelze ani pořádně trénovat

Pořadatelé v čele s předsedou Českého svazu veslování Jiřím Kejvalem však věří, že se Primátorky uskuteční podle plánu. "Já jsem optimista. Na druhou stranu ale chápeme, že nemůžeme riskovat povodně," řekl Kejval. Veslaři uvedli, že momentálně nemohou kvůli nepřízni počasí v Praze ani normálně trénovat. Už byl také stanovený náhradní termín Primátorek pro případ, že se závod opravdu neuskuteční: jelo by se 23. a 24. září.

Pořadatelé se však dál připravují na původní scénář. Největší pozornost víkendového programu bude tradičně upřena k hlavnímu klání osmiveslic. Tentokrát však nebude ve znamení souboje veslařů pražské Dukly, kteří Primátorkám kralují bez přestávky již od roku 1980, se silnou zahraniční posádkou, kterou v minulosti pořadatelé do Česka zvali.

"Poznali jsme, že žádná posádka nemá na atypické pražské trati se zatáčkou pod Vyšehradem šanci Duklu porazit," prohlásil Kejval s poukazem na loňský start hvězdné rusko-české osmy či předcházející snažení veslařů ze slavné univerzity z Cambridge.

Dvě silné posádky Dukly

Tentokrát ale Dukla sestaví dvě silné posádky. Do jedné usednou zástupci párových disciplín v čele s Václavem Chalupou, Davidem Jirkou, dalšími členy úspěšné párové čtyřky či "lehkovážníky" Janem a Ondřejem Vetešníkem nebo Michalem Vabrouškem. Druhou Duklu poté budou tvořit nepároví veslaři v čele s Janem Schindlerem, Jakubem Makovičkou či Petrem Vitáskem. Kormidelníkem bude Oldřich Hejdušek, usilující o jubilejní dvacáté vítězství.

Vedle závodu osmiveslic by se o víkendu na Vltavě měla uskutečnit i skifařská klání mužů či žen, na osmách se poté představí i junioři, juniorky či veteráni. Dvoudenní program bude zahájen rozjížďkami v sobotu v 11:00, B-finále odstartují o den později v 8:45. Skifařské finále mužů se uskuteční od 11:45, hlavní závod osmiveslic bude odstartován tradičně přesně v neděli v poledne.

Reklama