Hlavní obsah

Phelpsova rekordní sbírka v ohrožení? Plavci by na olympiádě mohli bojovat o více medailí

Praha

Překoná někdo Michaela Phelpse, držitele rekordního počtu osmadvaceti medailí z olympijských her? Možné to je. Mezinárodní plavecká federace totiž usiluje o přidání dalších deseti disciplín do programu olympijských her.

Foto: Profimedia.cz

Michael Phelps.

Článek

Jeho sbírka cenných kovů je neuvěřitelná. Fenomenální americký plavec Michael Phelps má doma osmadvacet medailí z olympijských her, z toho třiadvacet zlatých. Je rekordmanem a asi málokdo by řekl, že někdy bude překonán. Avšak i to se může stát.

Mezinárodní plavecká federace (FINA) se totiž rozhodla, že by na olympijské hry chtěla zařadit další disciplíny. A to hned deset. V roce 2020 by tak v Tokiu mohli plavci usilovat o medaile až v čtyřiačtyřiceti disciplínách.

Podle webu nbcsports.com by nově do programu mohly být zařazeny závody - 1500 m žen volný způsob, 800 m muži volný styl, 50 m ženy i muži znak, prsa a motýlek a dvě smíšené štafety. Jednalo by se o 4x100 m volný způsob a 4x100 m polohový závod.

Vše teď záleží na Mezinárodním olympijském výboru, který má v zařazování nových disciplín do programu rozhodující slovo. Mezinárodní plavecká federace usiluje také o změny i v dalších odvětvích. V synchronizovaném plavání, vodním pólu a dálkovém plavání by ráda zvýšila počet účastníků.

Reklama