Hlavní obsah

Mrůzková je popáté mistryní světa ve sjezdu na divoké vodě

Michala Strnadová-Mrůzková je popáté mistryní světa ve sjezdu na divoké vodě. V dnešním dvoukolovém sprintu na řece Teplá v Karlových Varech nedala stejně jako ve středečním klasickém závodu šanci žádné ze soupeřek a vyhrála s ohromným náskokem více než devíti sekund. Stříbro vybojovala deblkanoe Jan Vlček, David Lisický, bronz kajakář Tomáš Slovák. Bez medaile zůstali při francouzském triumfu jen domácí kanoisté.

Článek

Mrůzková, jež má nyní ve sbírce tři zlata z klasického závodu a dvě ze sprintu, se na trůn stejně jako na dlouhé trati vrátila po čtyřech letech. Na minulém MS v roce 2004 chyběla, neboť tehdy dala přednost bojům o postup na olympiádu v Aténách v rychlostní kanoistice. Té se Mrůzková hodlá po šampionátu v Karlových Varech rovněž věnovat, protože na začátku července je mistrovství Evropy v Račicích.

Mrůzková trénuje hlavně na rychlostní kanoistiku a na divoké vodě startovala letos v Karlových Varech poprvé. "První jízda mi vyšla perfektně, ale v druhé to nebylo ono," hodnotila pětinásobná šampionka svůj výkon. Měla ale velký náskok, který udržela. "Ale zvlášť na sprint jsem si tu věřila, protože trénuji v rychlostní lodi na pětistovku, což časově odpovídá právě sprintu," uvedla.

Nejúspěšnějšími deblíři na šampionátu jsou Lisický s Vlčkem, kteří jako jediní ve své kategorii získali dvě medaile. Stříbro vybojovali kanoisté přezdívaní "Lisoni" i ve středečním klasickém závodu a mají ve sbírce první dvě medaile z MS v kariéře. "Chtěl jsem jednu placku, máme dvě, to je super," řekl Lisický.

Sedm medailí bylo sen

Zbývající místa na stupních vítězů obsadili Francouzi specializující se na sprint. "Jsem rád, že jsme aspoň jedny porazili," radoval se Lisický ze skalpu mistrů Evropy Momota s Didierem. "Druhá jízda nebyla optimální," řekl Lisický, jemuž na startu uplavalo pádlo, ale francouzský soupeř mu ho na poslední chvíli podal.

Druhý bronz po středečním klasickém závodu vybojoval ve sprintu kajakář Slovák a obhájil tak svou pozici z minulého šampionátu v německém Garmisch-Partenkirchenu. "Nahoře mi v obou jízdách nevyšla pulsující voda mezi překážkami, což mě trochu mrzí. Ale druhá jízda byla lepší, takže nakonec ten bronz beru. Bylo to hodně našlapané," řekl Slovák.

Hned za ním skončil Aleš Marek, pátý muž ze středečního klasického závodu, Kamil Mrůzek, který ve středu dokonce vyhrál, byl pátý. Češi tak jsou favority pro sobotní závod hlídek, který vyhráli na MS již třikrát za sebou. "Musíme vyhrát počtvrté, nic jiného nebereme," řekl Mrůzek. "Hodně jsme na to trénovali, týmová práce nám sedí," přidal se Slovák.

Kouč reprezentačního týmu Robert Knebel si prý ani v odvážných snech nemyslel, že by jeho svěřenci měli po dvou závodech sedm medailí, z toho tři zlaté. "Poprvé v historii jsme zatím před Francouzi," radoval se a vyzdvihl čin Francouzů, kteří pomohli českému deblu. "Považuju to za ukázku dobrých vztahů mezi vodáky. Strašně mě potěšilo, že se takové věcí dějí," dodal.

Reklama