Hlavní obsah

Ve finále ME ve vodním slalomu bude dnes pouze kanoista Lhota

Tacen

Benjamínek týmu Matyáš Lhota dnes zachraňoval čest vodních slalomářů na mistrovství Evropy. Jako jediný z pěti českých reprezentantů v semifinále postoupil do odpoledního finále. Vypadly obě kajakářky Kateřina Kudějová i Amálie Hilgertová, nedařilo se ani kanoistům Vítězslavu Gebasovi a Michalu Jáněmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vodní slalomářka Amálie Hilgertová.

Článek

Úřadující mistryně světa Kudějová byla v semifinále na šampionátu v Tacenu čtrnáctá, Hilgertová při debutu na velké seniorské akci skončila osmnáctá. Veteránka Štěpánka Hilgertová v semifinále po vyřazení v kvalifikaci nestartovala.

Kudějové kanál v Tacenu nevyhovuje, trápila se zde i v kvalifikaci, z níž postoupila jako předposlední. V semifinále tak jela hned jako druhá. Sice nedostala žádnou penalizaci, ale byla pomalá. Na vítězku semifinále Corinnu Kuhnleovou z Rakouska ztratila 8,60 sekundy, od postupu do finálové desítky ji dělilo 1,76 sekundy.

Výkon devatenáctileté Hilgertové poznamenala chyba hned ve druhé brance. Chtěla ji napravit, ale připsala si další šťouch a definitivně přišla o naději na postup. "Jsem na sebe naštvaná, protože jsem mohla jet úplně v klidu. Sice by to asi dneska nestačilo, protože holky jely výborně, ale aspoň bych měla dobrý pocit z té jízdy. To bohužel nemůžu úplně říct," komentovala svůj semifinálový výkon.

Veteránka Štěpánka Hilgertová v semifinále po vyřazení v kvalifikaci nestartovala. Svou neteř povzbuzovala ze břehu. "Měla jsem husí kůži a stály mi chlupy na rukou, když stála na startu a věděla jsem, že pojede. Bylo vidět, že jí ta voda nesedla hned na startu," poznamenala dvojnásobná olympijská vítězka.

Čerstvě osmnáctiletý Lhota, který loni vyhrál juniorské mistrovství Evropy a byl druhý na juniorském mistrovství světa, postoupil do finále ze šestého místa. Jako jeden ze tří finalistů může jet o medaile navzdory dotyku branky v semifinále. Za domácím favoritem Benjaminem Savšekem, který semifinále vyhrál, zaostal o 3,43 sekundy.

Olympionik Gebas skončil s jedním šťouchem patnáctý. Jáně, který byl třetí v kvalifikaci, se hned v první třetině trati zvrhl a obsadil až 18. příčku.

Reklama

Související témata: