Hlavní obsah

Mladá Češka zazářila! V sedmnácti se stala juniorskou mistryní Evropy

Aktualizováno

Plavkyně Barbora Seemanová se stala v Netanje juniorskou mistryní Evropy na kraulařské padesátce, titul získala v českém rekordu 25,06 sekundy. Na nejkratší mistrovské trati vylepšila dosavadní národní maximum Anny Kolářové z roku 2015 o 29 setin. Necelou hodinu před finále ve sprintu získala teprve sedmnáctiletá Seemanová bronz na dvoustovce. V Izraeli tak vybojovala kompletní sbírku, ve čtvrtek skončila druhá na stovce v českém rekordu 54,62.

Foto: Martin Sidorják

Plavkyně Barbora Seemanová

Článek

Zlatou medaili získala Seemanová s náskokem 16 setin před Dánkou Julií Jensenovou, jež ji jako jediná předtím porazila v rozplavbách i v semifinále. Ve finále ale měla česká plavkyně nejrychlejší reakční čas a také jako první dohmátla. Evropský juniorský titul získala pro české plavání po pěti letech, v roce 2012 vybojoval Jan Micka dvě zlaté medaile v Poznani.

Závodnici pražského Motorletu patří nyní národní rekordy na třech tratích, v Izraeli se nezlepšila jen na dvoustovce, kde časem 1:59,32 ve finále zaostala za svým českým maximem z loňska o více než sekundu. V rekordu šampionátu 1:57,85 zvítězila Maďarka Ajna Keselyová, před českou reprezentantkou, jež na této trati obhajovala stříbro, dohmátla ještě Valentine Dumontová z Belgie.

V neděli bude mít Seemanová šanci medailovou bilanci ještě vylepšit na motýlkářské padesátce, na níž má mezi přihlášenými šestý čas.

Ve finále znakařské dvoustovky skončil těsně pod stupni vítězů Tomáš Ludvík. Od bronzu ho dělilo 87 setin.

Reklama

Související témata: