Hlavní obsah

České finalisty na kilometrové trati ME doplnil jen Doktor

RAČICE

Pouze Martin Doktor v pátek na kanoistickém mistrovství Evropy v Račicích rozšířil počet českých finalistů na kilometrové trati. Dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty obsadil ve svém semifinále kategorie C1 druhou pozici a v sobotu se tak představí v bojích o medaile stejně jako kajakářka Michala Mrůzková a ženský čtyřkajak.

Foto: www.martindoktor.cz

Martin Doktor

Článek

"Už to bylo lepší než včera, ale stále to není nic moc. Postoupit však byla povinnost. Kdybych chyběl v obou finále, bylo by to hodně špatné," řekl Doktor.

Jeho páteční snažení na pětisetmetrové trati ukončila diskvalifikace za to, že nejel uprostřed vymezené dráhy. Stejný trest postihl také jednoho z hlavních favoritů Andrease Dittmera z Německa. I proto nebyl dnes Doktor před startem zrovna v ideální pohodě. "Blbě se mi spalo. Pořád si myslím, že to bylo malinko nespravedlivé a oni se z nás rozhodli udělat exemplární případ," podotkl sezemický závodník. Problémy s jízdou u kraje dráhy měli i další kanoisté, nikdo z nich ale nebyl potrestán stejně.

Splněná taktika

Přestože dnes Doktor předvedl svou nejlepší jízdu na šampionátu, moc spokojen s ní nebyl. "Není to to, co bych si představoval. Alespoň se mi ale povedlo splnit taktiku, kterou jsem si stanovil. Včera jsem se nechal vyhecovat a přepálil jsem začátek," přiznal nejúspěšnější český kanoista posledních let. Jeho jízdy už se mu navíc nezdají tak "tuhé". "Doufám, že se rozjíždím. Cítil jsem, že je to lepší," uvedl Doktor.

V sobotním finále se však bude muset vyrovnat s nepříznivou první dráhou, do které ho zařadily dosavadní výsledky. "Za to si ale mohu nadávat jedině sám sobě. Pokusím se o malý zázrak, ale to by muselo foukat ze strany a proti. Já už jsem si ale své štěstí vybral v minulosti a teď mě nějak nepostihuje," prohlásil Doktor, jenž měl ideální podmínky na olympiádě v Atlantě, kde dosáhl životních výsledků.

Čtyřkajak se převrátil před cílem

Dalším českým lodím se dnes na umělém kanálu v Račicích nedařilo. Deblkanoe Jiří Heller, Jan Břečka obsadila poslední, deváté místo, stejně jako kajakář Michal Trnka, jenž podle původního postupového klíče neměl v semifinále vůbec figurovat. Osmou pozici obsadili deblkajakáři Ondřej Horský a Tomáš Ježek, kteří se díky času představí v B-finále.

O rozruch v poklidném dopoledni se v poslední jízdě postaral čtyřkajak Jan Andrlík, Jan Souček, Pavel Holubář a Jiří Polívka. Čeští reprezentanti bojovali o třetí postupové místo, několik metrů před cílem však skončili převrácení ve vodě.

"Že se někdo převrátí, se stává, na čtyřkajaku to ale běžné není. Mně se něco podobného stalo poprvé v životě, a to jezdím více než dvacet let," řekl Holubář ČTK.

Netradiční závěr podle něj zavinila únava a maximální snaha. "Byli jsme úplně vyřízení a pak se může něco podobného semlít. Jak k tomu došlo, ale nevím," řekl Holubář. Česká posádka byla krátce před cílovou metou těsně na čtvrtém místě, a tak by prý asi stejně do finále nepostoupila.

Odpoledne jsou v Račicích na programu semifinálové jízdy na pětisetmetrové trati.

Výsledky - semifinále 1000 metrů (jízdy s českou účastí):
Muži:
C1: 1. Mironcic (Rum.) 4:01,143, 2. Doktor (ČR) 4:04,011.
C2: 1. Chirila, Cuculici (Rum.) 3:49,119, ...9. Heller, Břečka (ČR) 3:56,624.
K1: 1. Janič (Chorv.) 3:34,633, ...9. Trnka (ČR) 3:49,697.
K2: 1. Hernanz-Agueria, Banos-Yerga (Šp.) 3:23,441, ...8. Horský, Ježek (ČR) 3:25,105.
K4: 1. Polsko (Kujawski, Baumann, Gawrych, Gorski) 2:57,934, ...ČR (Andrlík, Souček, Holubář, Polívka) nedokončili.

Reklama

Související témata: