Hlavní obsah

Kanoista Fuksa pojede na ME finále kilometru i pětistovky

Aktualizováno

Kanoista Martin Fuksa postoupil na mistrovství Evropy v Plovdivu po kilometru i do finále závodu na 500 metrů, v němž usiluje o pátý titul za sebou. V obou rozjížďkách dnes čtyřiadvacetiletý český reprezentant zvítězil. Na kilometru tím jen potvrdil současnou dominanci, neboť na této trati vyhrál všechny tři letošní závody Světového poháru.

Foto: Profimedia.cz

Český kanoista Martin Fuksa.

Článek

Finále kilometru čeká Fuksu v sobotu, kdy absolvuje i rozjížďky sprinterské dvoustovky. Na pětisetmetrové trati dosáhl nejlepšího času ze všech účastníků. Před šampionátem prohlásil, že jeho nejskromnějším cílem je získat dvě medaile.

"Jsem rád za každé vítězství. Foukalo do zad, kilometr pak byl rychlejší. Na startu jsme měli komplikace, protože ačkoli jsme skoro všichni narazili do startovního zařízení, spadlo, což mě trochu vykolejilo. Vlny tady nejsou nic úplně pro mě, ale vyhrál jsem, jsem ve finále a to je důležité," řekl Fuksa.

Čtyřkajak ve složení Jakub Špicar, Daniel Havel, Radek Šlouf a Jan Štěrba postoupil do finále závodu na 500 metrů nejrychlejším časem historie 1:17,800. První místo a přímý postup česká posádka uhájila o pouhých 48 tisícin sekundy před ruským kvartetem, které tak musí absolvovat semifinále.

"Čas mě překvapil. Tohle je super. Jízda byla dobrá, ale do finále je ještě co zlepšovat. Bude to hodně vyrovnané, zůstaneme při zemi, i když jsme vyhráli souboj se silnými loděmi a měli jsme rychlý čas," řekl zadák posádky Jan Štěrba.

Čtyřkajak se v Bulharsku představí ve stejné sestavě i na kilometru. V této disciplíně pojedou Češi rovnou finále, protože se přihlásilo přesně devět lodí.

Finále kilometru si zajistila také kajakářka Anna Kožíšková, které stačila k postupu druhá pozice. Kajakář Jakub Zavřel se blýskl nejrychlejším časem rozjížděk na pětistovce, který mu rovněž vynesl přímý postup do finále A. "V neděli se budu snažit jet o medaili. Vím, že je vysoko, ale nemůžu mít malé cíle," řekl Zavřel. Dvě další české lodě pojedou ve finále B, v kterém se bojuje o 10. až 18. místo.

Reklama