Hlavní obsah

Česko - Polsko 1:3Volejbalistky boj o finále Grand Prix skvěle začaly, zlomila je ale koncovka druhého setu

Ostrava
Aktualizováno

Sen českých volejbalistek o tom, že na domácím finálovém turnaji Grand Prix vybojují postup do elitní divize, vzal v Ostravě za své už v sobotu. Domácí reprezentace, kterou viditelně zlomila nezvládnutá koncovka druhého setu, podlehla po dvou hodinách hry Polsku 1:3 a v neděli od 15 hodin je v porubské hale čeká zápas o třetí místo proti Německu.

Článek

Začátek byl z české strany přitom na jedničku. Servisu Struškové přinesl čtyřbodový náskok (9:5), navíc skvěle fungoval blok. Díky němu domácí družstvo uhrálo jen v prvním setu šest míčů. Stav 19:17 dával dobré vyhlídky do koncovky, jenže pak reprezentantky trochu pohltila atmosféra. Polky dokázaly agresivněji útočit a v závěru sady převzaly vedení.

Nadšeně bojující národní tým se ale i ze stavu 20:23 dostal díky odvážnému podání Kossányiové a nebojácnému útočení Toufarové až k setbolu. Reprezentantky ho sice nevyužily a vzápětí musely odvracet i polský setbol, ale nakonec po 32 minutách lítého boje došly s podporou bouřícího hlediště přece jen k zisku setu.

Druhé dějství dobře naladěné české družstvo rozehrálo perfektně a díky pestřejší hře se dostalo do vedení 9:4. Polský kouč při oddechovém čase své volejbalistky seřval i konejšil, ale okamžitý efekt na palubovce to nemělo. Národní tým těžil z výborné obrany a velkou útočnou chuť na síti ukazovala do Prostějova se z polského angažmá vracející smečařka Kossányiová.

Domácí hráčky v pohodě držely vedení, jenže za stavu 18:14 se jim přestalo úplně dařit. Nefungoval příjem, blok, nahrávka a nevycházel ani žádný způsob útok. Bleskově se vytratila psychická pohoda, nepomohlo ani masivní střídání, k němuž kouč Pommer přikročil. Žádná z náhradnic se nechytila a soupeřky tak šestibodovou šňůrou otočily skóre. Řádila teprve 21letá smečařka Smarzewská, takže Polky pak už lehce zvládly koncovku druhého setu.

„Holky začaly skvěle, urvaly první set a šly si i pro druhý, jenže v jeho koncovce bohužel zamrzly a to se promítlo i do dalšího proběhu. Pak už jsme proti Polkám tahali za kratší konec," přiznal trenér Zdeněk Pommer, kterého mrzelo celkem třicet nevynucených chyb českého týmu.

„Nedokázali jsme tlačit ze servisu, bohužel se nám trápily obě nahrávačky (Vincourová i Smutná)," doplnil kouč, podle nějž se v klíčových okamžicích vytratil z české hry důraz. Od toho zmíněného zlomu v zápase bylo znát i lepší mentální naladění Polek.

Český volejbalový stroj se ani v pokračování zápasu nemohl dostat do správných obrátek. Především ale daly domácí hráčky hlavy dolů a bylo vidět, jak si nevěří. Zmizela herní energie, objevila se spousta nepřesností, naopak Polkám narostlo sebevědomí. Snadno útočily středem sítě, chytla se jim také Kakolewská a třetí dějství tak měly soupeřky jasně pod kontrolou.

Změnu českého projevu měla ve čtvrtém dějství přinést na pozici univerzálky 30letá Kocmanová-Havlíčková nastupující poprvé za reprezentaci jako vdaná paní. I když nejstarší hráčka týmu úspěšně složila pár míčů na polskou stranu, limitující pro snahu českých reprezentantek bylo netenčící se veliké množství chyb. Dá se říct, že se porážely tak trochu samy. Polky nakonec využily třetí mečbol a mohly slavit.

„Věděly jsme, že to bude hodně vyhecované. Přijelo i hodně fanoušků soupeřek, které nám chtěly vrátit kvalifikační porážku z vlastního hřiště, která je připravila o mistrovství světa a bohužel jsme jim to usnadnily," líčila Iva Nachmilnerová.

„Holky jsou teď docela smutné, ale musí se z toho rychle oklepat. V podstatě za sedmnáct hodin nastupujeme proti Němkám, kterým přitom do finále nestačilo ani vedení 2:0 na sety nad Koreou. Bude to s nimi velmi těžký duel, určitě ale nechceme končit Grand Prix dvěma domácími porážkami," přemýšlel Pommer, pro jehož tým je letní soutěž především vynikající přípravou na srpnovou baráž o MS a zářijové MS.

Final Four Grand Prix volejbalistek - II. divize v Ostravě
Česko-Polsko 1:3 (25, -20, -21, -20)
Česko: Kossányiová 14, Nachmilnerová 2, Strušková 7, Toufarová 11, Vincourová 1, Mlejnková 11, libero Dostálová - Purchartová 7, Kojdová, Smutná 1, Havlíčková-Kocmanová 9, Bednárová, Kohoutová 3, libero Vaňková.
Německo-Korea 2:3 (19, 13, -21, -18, -12).

Reklama

Související témata: