Hlavní obsah

Stažená Závadová bojovala o postup marně, štafeta má rekord

Budapešť

Cítila se pod psa. Plavkyně Barbora Závadová nedělní start na své hlavní trati na mistrovství světa v Budapešti nezvládla, v rozplavbě polohového závodu na 400 metrů obsadila 18. místo s propastnou ztrátou devět sekund na postupovou osmičku. Smolnou devátou, první nepostupovou pozici obsadila polohová štafeta žen na 4x100 metrů ve složení Simona Baumrtová, Martina Moravčíková, Lucie Svěcená a Anna Kolářová. Náplastí za nepostup bylo ale vylepšení českého rekordu na 4:02,23 min.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Barbora Závadová během rozplavby polohového závodu na 400 metrů.

Článek
Fotogalerie

Závadová se v letošním roce vydala na zkušenou do Austrálie a věřila, že díky tříměsíčnímu tréninkovému drilu u protinožců naváže v Maďarsku na finálovou účast na posledním MS v Kazani před dvěma lety, kde obsadila pátou příčku. Vlastní očekávání ale naplnit nedokázala.

„Myslím, že to od začátku nebyl povedený závod. Předchozí dva závody tady v Budapešti se mi plavaly dobře, takže jsem měla velká očekávání. Chtěla jsem do finále, věděla jsem, že bych na to měla mít. Bohužel mě ale svázala nervozita. To je daň posledního dne, kdy se čeká na hlavní start," vyprávěla sklíčeně po rozplavbě.

Že nebude mít svůj den věděla ostravská plavkyně po startu už od prvních motýlkářských temp. „Abych pravdu řekla, cítila jsem se hrozně. Po těch letech odtuším výsledek na první padesátce. A tady to šlo od desíti k pěti. Nebylo to uvolněné, byla jsem stažená," líčila. „Mrzí mě to hrozně, nebudu říkat, že ne. Myslím, že jsem na finále podle všech ukazatelů měla. Nezvládla jsem to, mám se pořád co učit," nehledala výmluvy čtyřiadvacetiletá reprezentantka.

Nedlouho po Závadové se prala o postup do finále i ženská štafeta. České kvarteto neskrývalo touhu o překonání národního rekordu 4:02,73, jenž ve stejném složení zaplavalo loni na ME v Londýně. A taky reprezentantky chtěly napravit zklamání z olympiády v Riu, kde je o šanci na rekord připravila diskvalifikace po špatném odskoku na předávce.

Snaha o nové české maximum byla úspěšná, závodnice jej zlepšily přesně o půl sekundy. Nakonec je jen mrzel odstup pouhých 45 setin od hranice postupu do finále. „Ten rekord jsme moc chtěly, ale to deváté místo... To trochu štve," poznamenala znakařka Simona Baumrtová, která štafetu rozjížděla. „Já jsem ráda, že jsem neskočila dřív," dodávala „hříšnice" z Ria, prsařka Martina Moravčíková.

Světový šampionát v Budapešti dnes vrcholí. V poledne pokračuje dvěma koly soutěž extrémních skokanů do vody, kde figuruje na průběžném druhém místě Michal Navrátil. A ve večerním finálovém bloku plaveckých soutěží bude české barvy hájit Jan Micka v závodu na 1500 metrů.

Reklama