Hlavní obsah

Skromné cíle vysokého chlapa. Chci dvě zlata, věří si před domácím MS Dostál

Praha

Ty nejvyšší cíle si dává před nadcházejícím mistrovstvím světa v rychlostní kanoistice Josef Dostál. Čtyřiadvacetiletý kajakář věří, že se před domácím publikem v Račicích předvede v té nejlepší formě a vyhraje na obou tratích, tedy jak na pět set, tak i na tisíc metrů. „Chci dvě zlata,“ říká odhodlaně úspěšný závodník.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Josef Dostál.

Článek

Již za necelé tři týdny se po dlouhých devětapadesáti letech uskuteční v České republice mistrovství světa v rychlostní kanoistice. Jednou z největších hvězd bude v Račicích i kajakář Josef Dostál. Čtyřiadvacetiletý závodník se na začátku letošního roku rozhodl, že opustí čtyřkajak a bude se soustředit jen na singl. Vedle kilometrové trati začal nově jezdit i pětistovku. Zatím na ní válí. Na konci května vyhrál závod Světového poháru v Maďarsku a v červnu pak ovládl SP v Bělehradě.

„Na jednu stranu mi čtyřkajak trochu chybí. Ten pocit, když jsme zabrali a začali ujíždět soupeřům, byl skvělý. Na druhou mi ale odpadly stresy, které jsem měl kvůli domlouvání tréninků,“ vysvětloval na páteční tiskové konferenci Josef Dostál, který chce i tentokrát z velké akce dvě medaile. Loni získal na olympiádě v Riu stříbro v singlu na 1000 metrů a bronz s čtyřkajakem. V Račicích bude o cenné kovy bojovat poprvé sám.

„Cíle mám ty nejvyšší. Chtěl bych dvakrát vyhrát,“ prohlásil odhodlaně. „Jsou to takové skromné cíle vysokého člověka,“ smál se přes dva metry vysoký Dostál. „Před pár dny jsem absolvoval závodní trénink na 1000 metrů a zajel jsem si tréninkový osobní rekord, takže to vypadá, že jde forma nahoru,“ pochvaloval si.

Zatím je v klidu

Nyní se přesune do Kadaně, kde ho čeká další tréninková zátěž. „Pojedeme sem už poněkolikáté. Je tady mělká, bahnitá voda, takže to pro nás bude těžší a budeme pomalejší, což je pro nás lepší. Až se pak totiž vrátíme do Račic, budeme na téhle vodě super rychlí,“ líčil s úsměvem. Během přípravy si několikanásobný medailista ze světových šampionátů hodlá udělat čas i na svého koníčka, rybaření.

„Je tam rybářský revír. Pruty už mám zabalené,“ vyprávěl dál. Z Kadaně se pak přesune rovnou do Račic, kde už půjde jen o doladění formy. Tlaku a velkého očekávání od domácího publika se nebojí. „Takový nervák jako loni před olympiádou to určitě nebude,“ zavzpomínal. „Zatím jsem v naprostém klidu, nervy přijdou až těsně před mistrovstvím,“ dodal s tím, že domácí prostředí by pro něj mělo být výhodou.

„Znám tam každý strom, každou rybu ve vodě, tak doufejme, že mě nemá co překvapit. Jsem tak trochu sobec. Vždy, když závodím, tak si říkám, že diváci na tribunách fandí mě, i když to tak samozřejmě není. Teď si to však snad nebudu muset nalhávat. Věřím, že to bude pravda a domácí publikum mě požene dopředu,“ uzavřel Dostál.

Reklama

Související témata: