Hlavní obsah

V české nominaci na domácí MS v Račicích je 33 závodníků

Praha

V české nominaci na domácí mistrovství světa v Račicích, které se koná od 23. do 27. srpna, je 33 závodníků. Vedle medailových nadějí - kanoisty Martina Fuksy, kajakáře Josefa Dostála či posádky čtyřkajaku - se do týmu vešli také úspěšní junioři či naopak sedmačtyřicetiletý veterán Petr Bubanec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanoista Martin Fuksa je jedním z medailových želízek českého výběru pro MS v Račicích.

Článek

"Neobsadili jsme pouze jedinou disciplínu, deblkajak žen na pětistovce. Největší šance na medaile máme samozřejmě díky Martinovi Fuksovi, Pepovi Dostálovi a čtyřkajaku na pětistovce. Navíc jeho posádka bude závodit i na deblkajacích - Radek Šlouf a Jan Štěrba pojedou pětistovku a Jakub Špicar s Danem Havlem kilometr," uvedl v tiskové zprávě reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Nejmladšími členkami české výpravy jsou medailistky z letošního evropského juniorského šampionátu, šestnáctiletá Štěpánka Sobíšková a patnáctiletá Barbora Galádová, které byly čtvrté na nedávném MSJ na pětistovce.

Zatímco Galádová jako teenagerka zažije atmosféru mistrovství světa poprvé, kanoista Petr Bubanec si ji oživí po 26 letech. Jako člen čtyřkanoe byl pátý na pětistovce v roce 1989 a na kilometru v roce 1991. Nominaci si v 47 letech vybojoval vítězstvím na mistrovství republiky v deblkanoi na dvoustovce společně s nymburským parťákem Danem Drahokoupilem. Od Galádové ho dělí 32 let věkového rozdílu.

Těsně po zisku titulu zvažoval, zda vzhledem k věku na mistrovství světa nastoupí, ale šampionát v domácím prostředí v Račicích si nenechá jako závodník ujít. "Na nátlak veřejnosti a parťáka," řekl Bubanec se smíchem. Stále se udržuje ve formě, závodí na dračích lodích, nedávno se vrátil z evropského šampionátu. "Na mistrovství světa se těším, přípravě jsem uzpůsobil i práci," dodal Bubanec.

V deblkanoi na kilometrové trati bude závodit dvojnásobný olympionik Filip Dvořák. Největší úspěchy včetně medailí z mistrovství světa a Evropy vybojoval společně s Jaroslavem Radoněm, který však po olympijských hrách v Riu ukončil kariéru a začal trénovat v Indonésii. Dvořák tak vytvořil novou posádku s Tomášem Jandou a zároveň pojede také závod na 5000 metrů.

Vedle Martina Fuksy se na šampionátu představí také jeho mladší bratr Petr, který s Danielem Kořínkem zabojuje o úspěch v kategorii C2 500 metrů a společně se Šimonem Hájkem a Radkem Miškovským pojedou závod čtyřkanoí na kilometru.

"Pro všechny závodníky je světový šampionát v domácím prostředí ohromnou motivací. Pro ty nejmladší bude hlavně příležitostí získat neocenitelné zkušenosti, ale věřím, že co nejvíc závodníků bude bojovat vyrovnaně se světovou špičkou," řekl reprezentační trenér Hottmar.

Reklama