Hlavní obsah

Obhájce titulu musel hlídat každou kalorii, teď by chtěl přivézt trofej zpátky tátovi do obýváku

Praha

Trofej pro mistra světa, kterou před dvěma lety Jiří Prskavec získal, se prý hezky vyjímala u rodičů v obývacím pokoji. A tak dal tatínek a trenér zároveň čtyřiadvacetiletému vodnímu slalomáři za úkol, aby ji z letošního šampionátu opět domů přivezl. „Snažím se nemyslet na to, že jsem obhájce. Udělám maximum, abych byl se svým výkonem spokojený,“ řekl úspěšný kajakář.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kajakář Jiří Prskavec (v pozadí kajakářka Kateřina Kudějová) na tiskové konferenci před odletem reprezentace na MS.

Článek

V roli obhájce vyrazí v úterý ráno na mistrovství světa vodních slalomářů Jiří Prskavec. Čtyřiadvacetiletý kajakář ve francouzském Pau už letos strávil téměř dva měsíce, aby zde pořádně natrénoval trať. Ta je totiž hodně odlišná od té, na kterou je v pražské Troji zvyklý. „Letos jsem tam byl na několika soustředěních. Potřeboval jsem se naučit průjezdy, různé kombinace, místa, kde mohu dráhu zkrátit a naopak, kde mám najet, abych neudělal chybu,“ vysvětloval na pondělní tiskové konferenci Prskavec.

„Trať je na motiv přírodní řeky. Jsou tam naházeny kameny, voda teče velice rychle a v některých místech si dělá, co chce. Bylo tedy důležité se s ní sžít,“ dodal. Na to, že je obhájcem, se snaží nemyslet. „Celou sezónu jsem podřídil světovému šampionátu. Myslím, že mám natrénováno. Pokusím se udělat maximum, abych byl se svým výkonem spokojený. Letos jsem byl často třetí. Rychlost jsem v závodech měl, ale vždy jsem udělal nějakou chybičku, která mě stála vítězství. Tak doufám, že už jsem si je vybral a zajedu čistě."

Trofej, kterou před dvěma roky získal v Londýně, teď musí vrátit. Z toho je poněkud smutný tatínek, který je zároveň trenérem. „Rodiče ji měli vystavenou na skříňce v obývacím pokoji. Když jsme ji balili, tak se mě táta ptal, jestli ji máme vůbec brát s sebou, řekl jsem mu, že určitě. On mi odpověděl, že mu tam ale teď chybí, že se mu tam vyjímala, tak ať mu ji znovu přivezu. Tak jsem mu slíbil, že se o to pokusím, že když tak příště,“ vyprávěl se smíchem Prskavec.

O medaili bude bojovat i v hlídkách

K úspěchu by třetímu muži z loňských olympijských her mělo pomoci i zhubnutí. „Konečně se mi letos povedlo dostat na váhu, kterou jsem chtěl. Bylo to ale hodně těžké,“ rozpovídal se o tom, jak se mu nedařilo zhubnout. „Přes zimu pokaždé přiberu a mám takových sedmdesát čtyři kilo. Teď jsem ale na začátku roku na soustředění v Austrálii nabral i svalovou hmotu a už se mi hublo hůře,“ zavzpomínal.

„Vždy stačilo běhat, teď jsem se ale zasekl na šedesáti devíti a půl kilech a byl jsem donucen zvolit radikálnější řešení. Musel jsem si psát, co jsem snědl, hlídat každou kalorii. Teď už mám zase svých osmašedesát kilo, a i to mi snad pomůže k dobrému výsledku,“ věří student Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra.

„Na mistrovství mě čeká ještě jeden úkol, musím se zapsat na všechny předměty, abych měl dostatečný počet kreditů Tak hlavně na to nesmím zapomenout,“ přál si bronzový medailista z letošního evropského šampionátu. Spolu s Vítem Přindišem a Ondřejem Tunkou bude o medaili bojovat také v závodu hlídek.

Reklama

Související témata: