Hlavní obsah

Vodní slalomáři vyrazili na MS bojovat o medaile. Prskavec i Přindiš jsou nadějemi

Veronika KramlováSport.czPrávo

Po dlouhých čtyřiadvaceti letech budou příští týden společně bojovat o medaile na mistrovství světa vodní slalomáři a sjezdaři. Do francouzského Pau vyrazila i velmi početná česká výprava, v níž nechybí obhájci titulu Kateřina Kudějová a Jíří Prskavec, a ani první český vítěz Světového poháru mezi kajakáři Vít Přindiš.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kanoistka Tereza Fišerová.

Článek

V úterý ráno nabrala směr Francie česká reprezentace vodních slalomářů a sjezdařů. V Pau se od 26. září do 1. října uskuteční jejich společný světový šampionát na divoké vodě a česká výprava zde bude mít hned několik želízek v ohni. Mezi kajakáři bude o cenné kovy bojovat obhájce titulu Jiří Prskavec, čerstvý vítěz celkového pořadí Světového poháru Vít Přindiš a Ondřej Tunka. Všichni tři se pak spolu také představí v závodu hlídek, a i zde patří k velkým favoritům. Na letošním evropském šampionátu totiž tuto soutěž ovládli.

„Letos jsem bral hodně třetí místa, rychlost mám, ale vždy jsem udělal nějakou chybičku. Tak snad v Pau zajedu čistě,“ doufá Jiří Prskavec, který v dějišti šampionátu během roku trénoval téměř dva měsíce. „Je to vrchol sezóny, vše jsem mistrovství světa podřídil,“ přiznal čtyřiadvacetiletý kajakář.

Jako první český kajakářský vítěz Světového poháru se na startu představí Vít Přindiš. „Povedlo se mi to v sezóně, kdy jsem to neplánoval, ani nečekal, ale nějak to vyplynulo ze situace. Celá sezóna směřovala k mistrovství světa. Největší vrchol mě tedy teprve čeká, tak snad mi forma vydrží,“ přál si osmadvacetiletý kajakář.

Fišerová chce medaili z mixu

Před dvěma roky zlatou medaili vybojovala Kateřina Kudějová, která se však jako obhájkyně příliš necítí. „Takhle to neberu a ani nad tím tak nepřemýšlím. Jedu na mistrovství světa zajet, jak nejlépe umím. Chtěla bych se dostat do finále, za to bych byla ráda,“ přiznala na pondělní tiskové konferenci sedmadvacetiletá kajakářka, které letošní sezóna zatím nevychází podle představ.

O medaili by chtěla spolu s Jakubem Jáněm bojovat v mixu Tereza Fišerová. Teprve devatenáctiletá vodní slalomářka letos na mistrovství Evropy skončila druhá a na světovém šampionátu do třiadvaceti let brala další stříbro. „Kdyby se nám v deblu povedlo získat s Kubou medaili, tak by to bylo super. Na singlu je mým cílem finále. Letos těch úspěchů už bylo hodně, jsem z toho překvapená, jak se mi dařilo, takže na mistrovství světa si to chci hlavně užít,“ prohlásila talentovaná kanoistka.

Bez cenného kovu se nechtějí vracet ani sjezdaři. Mezi nimi mají největší ambice kajakářka Martina Satková a kanoista Ondřej Rolenc. Ten se stal letos celkovým vítězem Světového poháru ve sjezdu na divoké vodě a další zlata přidal do své sbírky i na evropském šampionátu. „Kanál v Pau se dost podobá řece, je obtížný, což vyhledávám. Těším se. Mrzelo by mě, kdybych odjížděl s prázdnou,“ uzavřel pětadvacetiletý Ondřej Rolenc.

Reklama