Hlavní obsah

Česká legenda téměř v padesáti letech končí mezi profesionály. Začne pracovat v ČNB

Aktualizováno

Ve 49 letech definitivně ukončila svoji bohatou profesionální sportovní kariéru. Vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová však u vody zůstane i nadále. Dvojnásobná olympijská vítězka hodlá závodit na amatérské úrovni.

Foto: Ivana Roháčková

Vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová ukončila profesionální kariéru.

Článek

Od listopadu začne Hilgertová pracovat v České národní bance v odboru vzdělávacích a společenských akcí. Trénovat bude jako amatérka. "Přesto bych to nechtěla prezentovat jako konec kariéry, i když to z určitého úhlu pohledu asi konec kariéry je," řekla serveru czechteam.info.

Úspěšná kajakářka startovala na šesti olympijských hrách od Barcelony 1992 po Londýn 2012. Zlaté medaile získala v roce 1996 v Atlantě a o čtyři roky později v Sydney. Vedle toho má ve sbírce také dva tituly mistryně světa. Letos na jaře se v kvalifikačních závodech neprobojovala do reprezentačního týmu pro vrcholné akce, ale jako náhradnice závodila na mistrovství Evropy. Tam vypadla v kvalifikaci.

Jestli bude na jaře závodit, zatím sama neví. "Za půl roku uvidíme. Záležet bude na tom, jestli budu mít mezi brankami dobrý pocit a v hlavě chuť postavit se na start, a pak prostě do závodů nastoupím," řekla. Pokud se chuť nedostaví, závodit nebude. "Třeba jsem svůj poslední 'rozlučkový' závod už jela letos," doplnila s úsměvem úspěšná kajakářka.

Hlavní je nástup do práce

Na rozdíl od předchozích let neabsolvuje tradiční únorové soustředění v teple. "Jsem na zimu zvyklá. Pokud přes zimu nebudu jezdit až tak kvalitně, což tedy zcela určitě nebudu, tak to nehodlám lámat přes koleno a trápit se. Buď to doženu na jaře, nebo zhodnotím, že to nepůjde," uvedla.

Neplánuje ani trávit tolik času v posilovně. "Bude to takový experiment, jak málo tréninku může, nebo nemůže stačit. Nechám to přirozeně plynout a nějak to dopadne," uvedla.

Před sebou má hlavně nástup do práce. "Jde o organizování seminářů od odborných školení, přes kulturu až po sport, který bych tam tak trochu měla přinést já, ať už pro zaměstnance nebo i jejich rodiny s dětmi a podobně," přiblížila.

Nabídku získala díky programu Českého olympijského výboru Duální kariéra, který pomáhá sportovcům začlenit se po skončení kariéry do běžného života. Hovořila už s několika budoucími kolegy. "Říkali, že budou trpěliví a že si myslí, že to bude fajn. Budu jim prostě věřit. Je to záležitost, o které přemýšlím skoro rok, takže to není úplně novinka. Měla jsem čas si to v sobě srovnat a rozhodnout se. Usoudila jsem, že takhle to bude pro mě lepší," řekla.

Vizitka kajakářky na divoké vodě Štěpánky Hilgertové (49), která ukončila profesionální kariéru:
Datum a místo narození: 10. dubna 1968, Praha
Výška a váha: 164 cm, 56 kg
Klub: Dukla Brandýs nad Labem
Největší úspěchy (pouze individuální závody): dvojnásobná olympijská vítězka, dvojnásobná mistryně světa, dvojnásobná mistryně Evropy, dvojnásobná vítězka celkového hodnocení Světového poháru
OH (2-0-0): 1996 (Atlanta) a 2000 (Sydney) - zlato
MS (2-1-1): 1999 (Seu d’Urgell) a 2003 (Augsburg) - zlato; 1997 (Tres Coroas) - stříbro; 2007 (Foz Do Iguassu) - bronz; ze závodů hlídek má pět zlatých, čtyři stříbra a jeden bronz
ME (2-3-2): 2000 (Mezzana) a 2008 (Krakov) - zlato; 1996 (Augsburg), 1998 (Roudnice nad Labem) a 2005 (Tacen) - stříbro; 2002 (Bratislava) a 2007 (Liptovský Mikuláš) - bronz; ze závodů hlídek má pět zlatých, dvě stříbra a jeden bronz
SP: celková vítězka 1992 a 1998, vítězka 21 závodů (první v Nottinghamu 1988, poslední v Praze 2008)
Ocenění: vítězka domácí ankety Kanoista roku 2001 a 2003; vítězka domácí ankety Kanoista století (2000)
Rodina: vdaná, manžel Luboš, syn Luboš
Ostatní: největší postava historie tuzemské kanoistiky na divoké vodě, na kontě má zlaté medaile ze všech vrcholných soutěží i 11 domácích titulů; jako dítě se věnovala především gymnastice a sjezdovému lyžování, s vodním slalomem začala jako dvanáctiletá; v 16 letech ještě pod dívčím jménem Prošková na českém mistrovství republiky senzačně zvítězila i mezi dospělými; mezinárodní debut na velké akci mezi dospělými si odbyla na MS 1989 v USA, kde přispěla k bronzu hlídek; na začátku své kariéry se potýkala se slabší psychickou odolností, což zlomila prvním "velkým" triumfem z OH 1996 v Atlantě; o konci kariéry mluvila už po OH 2000 v Sydney, kde získala své druhé zlato; na hrách v Pekingu 2008 byla vlajkonoškou české výpravy; o rok později se stala první českou členkou světové Síně slávy vodního slalomu; před pěti lety se jako čtvrtý český sportovec kvalifikovala na šesté OH, v Londýně skončila čtvrtá; letos se v nominačních závodech nekvalifikovala na MS ani na ME, na evropský šampionát se nakonec dostala jako náhradnice, ale vypadla už v kvalifikaci; trénuje ji manžel a bývalý reprezentant Luboš, vodnímu slalomu se úspěšně věnují i jejich syn a neteř Hilgertové Amálie.

Reklama