Hlavní obsah

Fotbalový mág Maradona se těší na vnoučka

PRAHA

Slavný fotbalový mág Diego Maradona se stane dědečkem. Jeho mladší dcera Giannina porodí v únoru příštího roku chlapečka Leonela. Otcem Maradonova vnuka je útočník Atlétika Madrid Sergio Agüero. Všichni předpokládají, že děťátko bude mít fotbalové geny. Sám prezident Atlétika Madrid Enrique Cerezo prohlásil, že v den narození z malého Leonela udělá nejmladšího hráče v historii klubu.

Článek

Obdivovaný i zatracovaný, fotbalový génius, ale také rebelant, takový je Diego Maradona, jeden z nejslavnějších fotbalistů světa. Jeho příběh zní zezačátku jako pohádka - jak se z chudého hocha stalafotbalová hvězda. Poté ale přišel rychlý pád a šťastný konec se nekonal.

Narodil se 30. října 1960 v nejchudší předměstské čtvrti Buenos Aires. V dřevěném domku žil s rodiči a sedmi dalšími sourozenci. Když ve třech letech dostal svůj první fotbalový míč, nemohl se ho nabažit. „Celou noc jsem s ním spal a objímal ho,“ přiznal Maradona. Jako většina dětí hrál kopanou na ulici. V devíti se dostal do přípravky celku Argentinos Juniors a díky svému talentu získal přezdívku „Zlatý chlapec“.Velký den přišel 20. října 1976, kdy debutoval v první lize za Argentinos Juniors. V necelých sedmnácti letech nastoupil poprvé za reprezentaci. V roce 1979 na juniorském mistrovství světa dovedl jako kapitán argentinský mančaft k titulu a sám získal trofej pro nejlepšího hráče turnaje. Jeho kariéra se rozvíjela velmi slibně...

Osudné čtvrtfinále s Anglií

V jednadvaceti přestoupildo věhlasné Boky Juniors, se kterou získal svůj premiérový titul. Orok později ale změnil působiště,stěhoval se do španělské Barcelony za tehdejších rekordních 5 miliónů liber. V katalánské metropoli se však objevily první problémy. Talentovaný Argentinec během dvou sezón odehrál v lize pouze šestatřicet utkání. Žloutenka a další zdravotní problémy ale nebyly jediným důvodem, proč se Maradona neobjevoval v dresu slavné Barcy. Jeho zadluženost a čím dál častější spory s vedením klubu ho prý dovedly ke kokainu, který začal užívat.

Maradona nakonec opustil tým a představil se v italské Neapoli. Stal se miláčkem fanoušků. Během jeho působení se neapolský klub stal dvakrát mistrem Itálie a v roce 1989 dokonce získal pohár UEFA. I samotný „Zlatý chlapec“ v této době zažíval svou nejslavnější éru... Psal se rok 1986 a v Mexiku se konalo mistrovství světa. Během čtvrtfinále s Anglií se stal Maradona nejen nenáviděným, ale i obdivovaným. V 51. minutě Argentinec vystihl špatnou anglickou rozehrávku vzduchem, vyskočil a rukou překonal brankáře Shiltona. I přes protesty Angličanů, byl gól uznán. Maradona hru rukou nejprve nepřiznal. Později dokonce začal mluvit o pomoci „ruky boží“. Teprve před pár lety fotbalový bohém o osudném okamžiku promluvil a omluvil se. „Kdybych uměl cestovat v čase a dokázal přepsat historii, udělal bych to. Ale nemohu. Ten gól je pořád gólem, my jsme byli mistři světa a já jsem se stal nejlepším hráčem planety. Omlouvám se Anglii a fanouškům,“ prohlásil.

Z osudného čtvrtfinále uběhlo dalších pět minut aMaradona se opět zapsal do fotbalové historie nezapomenutelnou brankou. Na vlastní polovině hřiště se zmocnil míče, obešel s ním pět anglických reprezentantů a poté vstřelil nekompromisní ránou nejkrásnější gól století. Argentině pomohl i v dalších zápasech, a tak se nakonec mohl se spoluhráči jako kapitán týmu radovat z titulu mistrů světa.

Pád až na samé dno

Další mistrovství světa v roce 1990 se však Diegu Maradonovi už tolik nepovedlo. Po jeho skončení zažádal vedení Neapole o uvolnění do Olympique Marseille. Klub jeho žádost zamítl, přesto však fotbalový génius záhy opustil Itálii. Po patnáctiměsíčním trestu, zaviněném pozitivní dopingovou zkouškou na kokain, se bývalý mistr světa představil v Seville. Jenže zde byly s hráčem už jen potíže, flámoval, byl často opilý a tloustl. V týmu vydržel pouhou sezónu a opět se stěhoval, tentokrát do argentinského Newell´s Old Boys. Jako zázrakem si vybojoval nominaci na mistrovství světa 1994. Na šampionátu v USA ale dostal další ránu. Namátková dopingová kontrola prokázala stopy zakázaného efedrinu a Maradona balil kufry.

Poté už mělo vše rychlý spád. Famózní fotbalista se sice ještě vrátil do Boky Juniors, ale v roce 1997 měl v moči opět stopy po kokainu. Fotbalovou kariéru ukončil v den svých sedmatřicátých narozenin. Tím ale jeho dramatický příběh rozhodně neskončil, ba naopak. Následoval skandál za skandálem – zatčení za přechovávání narkotik, střelba po novinářích, napadení cizí ženy, zapírání syna, neskrývaný obdiv k Fidelu Castrovi, předávkování kokainem, alkohol... A právě v důsledku nadměrného užívaní alkoholu a kokainu byl Maradona již několikrát hospitalizován. Jeho fanoušci ho však nikdy neopustili, kdykoliv se objevil v nemocnici, přišli ho podpořit. Zůstal pro ně fotbalovým bohem.

Rád by se polepšil

Legendární fotbalista se v poslední době rozhodl změnit svůj život. Nedávno se omluvil svému nemanželskému synovi, jemuž odmítal platit výživné. „Nikomu jsem nechtěl ublížit, Diegovi vše doplatím a chtěl bych se s ním sblížit,“ ospravedlňoval se otec dvou dcer.

Po léčbě na psychiatrické léčebně si nechal podvázat žaludek, začal cvičit a rád by si splnil svůj sen - vrátit se k fotbalu. Možná se mu jeho přání již brzy vyplní… Prezident klubu Interu Milán Massimo Moratti by chtěl fotbalové ikoně nabídnout práci - vyhledávání talentů v Jižní Americe. Tak uvidíme, jak dlouho bude famózní útočník a kontroverzní člověk v jedné osobě sekat latinu, a co s ním udělá narození vnuka.  Na dědečkovství už se totiž moc těší. „Myslím, že budu dobrý děda,“ dodal.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín