Hlavní obsah

Matti Nykänen: život Létajícího Fina, který vyhrával i nalitý

Byl jedním z nejlepších skokanů na lyžích všech dob. Nikdo mu neřekl jinak než „Létající Fin“. Matti Nykänen, majitel dvaačtyřiceti medailí, čtyřnásobný zlatý olympionik, šestinásobný světový šampión a dvojnásobný vítěz Turné čtyř můstků však neunesl slávu a propadl alkoholu. Z obdivovaného skokana se stala troska. Svého bývalého hrdinu pak Finové považovali za ostudu národa.

Foto: Twitter

Matti Nykänen zemřel v roce 2019.

Článek

Matti Ensio Nykänen se narodil 17. července 1963 ve finské Jyväskyle. Ve škole malý Matti příliš nevynikal. Dochodil pouze sedmou třídu a základní školu nedokončil. Už tehdy žil jen a jen pro skoky na lyžích. Celé dny trénoval.

Jeho tvrdá práce brzy přinesla ovoce, na mistrovství světa juniorů 1981 si dolétl pro zlato. O rok později se stal ve velké mlze v Oslu opět světovým šampiónem, tentokrát už mezi seniory. To byly teprve první exempláře do jeho bohaté medailové sbírky.

Profil Makkiho Nykänena
Datum a místo narození17.7.1963; Jyvaskyla, Finsko
Datum a místo úmrtí4.2.2019; Lappeenranta, Finsko
Kariéra1981 - 1991
Úspěchy
Olympijské hry4x zlato (1984,1988,1988,1988)
1x stříbro (1984)
Mistrovství světa5x zlato (1982, 1984, 1985, 1987, 1989)
1x stříbro (1987)
3x bronz (1982, 1985, 1989)
Turné čtyř můstků2x Vítězství (1983, 1988)

Přišel, skočil, zvítězil

Na Zimních olympijských hrách v Sarajevu 1984 získal zlato na velkém můstku a stříbro na středním. Cenné kovy sbíral na mezinárodních soutěžích i v následujících letech. Na světových šampionátech 1984,1985 a 1987 bral zlato ze soutěže družstev. Nejcennější kov vybojoval i v letech na lyžích v Planici. Kromě toho mu do sbírky přibylo stříbro a dva bronzy ze závodů jednotlivců.

Jeho strmý vzlet vzhůru mu ale do jisté míry uškodil. Rychlý narůst popularity nezvládal. Začal mít problémy s alkoholem a žít bujarým životem. Asi nejznámějším se stal příběh, kdyse fenomenální skokan ztratil před zimní olympiádou v Calgary 1988. Několik dní nebyl k nalezení. Oficiální zpráva tehdy zněla, že onemocněl. Nakonec však vyšlo najevo, že byl nalezen zcela opilý u milenky. K závodu dorazil na poslední chvíli. Skočil, zvítězil a zase zmizel. Jako první skokan v historii získal na jedněch olympijských hrách tři zlaté medaile - ze středního i velkého můstku a soutěže týmů.

Foto: Twitter

Na hrách v Calgary vyhrál Nykänen také týmovou soutěž.

Kvůli svým neustálým průšvihům byl několikrát vyloučen z finské reprezentace. Jeho hvězdné manýry se nikomu nelíbily. Chtěl jezdit v limuzíně a ne s ostatními v mikrobuse, ani ubytování na závodech mu nevonělo. Do týmu se ale vždy vrátil. I když kvůli alkoholu nebyl často před závody schopen pohybu, za pár hodin se z letargie dostal a porazil zbytek světa. Poslední medaili získal na světovém šampionátu v letech v norském Vikersundu 1990. Byla ze stříbra. Čtyřnásobný vítěz Světového poháru měl ale čím dál tím větší problémy se zády a operovanými koleny. V necelých osmadvaceti letech ukončil svou sportovní kariéru.

Alkoholik, násilník a vězeň

I po jejím skončení bylo o Mattim neustále slyšet. Bohužel ale v špatném slova smyslu. Chtěl spáchat sebevraždu, nastoupil na dráhu rockového zpěváka a dokonce byl chvíli i striptérem. Svět se neustále divil, jak mohl tak hluboce klesnout. Kromě problémů s alkoholem měl údajně potíže i s drogami. Hned pětkrát se oženil a několikrát byl obviněn z domácího násilí. Během své finanční tísně prodal národnímu sportovnímu muzeu v Helsinkách všech dvaačtyřicet medailí.

Vše vyvrcholilo v roce 2004, kdy pod vlivem alkoholu pobodal svého známého. Ten málem vykrvácel. Finský skokan byl za pokus o vraždu odsouzen na šestadvacet měsíců do vězení. Po odpykání poloviny trestu byl Nykänen propuštěn za dobré chování. O čtyři dny později ale napadl svou manželku a byl odsouzen za mříže na další čtyři měsíce.

Matti Nykänen náhle zemřel ve svém domě krátce po půlnoci 4. února 2019 ve věku 55 let, v posledních měsících života bojoval s cukrovkou. O jeho smrti se psalo po celém světě, řada skokanů na lyžích také uctila jeho památku.

Reklama

Související témata: