Hlavní obsah

Sáblíková s Erbanovou nabraly kurs olympiáda

PRAHA

Hodinu před polednem odletěla z Ruzyně přes Londýn do Calgary největší česká olympijská naděje - rychlobruslařka Martina Sáblíková. Společně s ní tvoří čtyřčlennou výpravu její kolegyně Karolína Erbanová, trenér Petr Novák a sparing i bodyguard v jedné osobě Pavel Kulma. „Hlavně, aby nás v Calgary pustili na led, ale to si snad netroufnou,“ prozradil kouč svoji největší současnou starost s tím, že ubytování i led mají objednané.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rychlobruslařky Martina Sáblíková (vpravo) a Karolína Erbanová spolu s trenérem Petrem Novákem před odletem do zámoří na olympijské hry

Článek
Fotogalerie

Obě olympioničky, s obřími kufry a taškami, byly v bílém oblečení v odbavovací hale nepřehlédnutelné. Se Sáblíkovou se dokonce nechal vyfotografovat jeden z fanoušků. „Žádný tlak si ještě nepřipouštím, nervozita přijde až ve Vancouveru,“ přiznala Martina Sáblíková a skromně dodala: „Pořád platí, že budu spokojená s jakoukoliv medailí.“

„Kdyby mi někdo před rokem řekl, že poletím na olympiádu, asi bych se na něj dívala divně... Teď je to realita. Martina mi řekla, jak to na olympiádách chodí. Už se těším. Nervózní nejsem. Nemusím nikomu nic dokazovat. Chci podat co nejlepší výkon a uvidíme, na co to bude,“ přidala se Karolína Erbanová.

Sedm praček prádla

„Sedm praček prádla a nic se nezabarvilo,“ odpověděla největší česká naděje na dotaz, kolik prádla musely vyprat po návratu z Collalba. Obě pak v sobotu balily ve Velkém Oseku. „Každá jsme měla ve svém pokoji věci srovnané do komínků a domlouvaly jsme se, co musíme vzít, co můžeme vzít a co necháme doma,“ říkala s úsměvem Sáblíková. „Balila jsem asi tři hodiny. Po domluvě s Martinou jsem věci uložila a zase vyndala a zkontrolovala. Ještě teď jsem trochu nervózní, jestli jsem něco nezapomněla. Snad ne,“ krčila rameny Erbanová.

Obě si vezou knížku na čtení a jinak nic zbytečného. Každá má také čtyři kombinézy, z toho tři olympijské, které jsou bez reklam sponzorů. Tak praví Olympijská charta. Trenér s sebou veze náhradní boty i nože. „Karolína používá stejné jako Martina,“ dodal kouč s tím, že vezou i kolo na trénink. „Poprvé budeme platit nadváhu, ale nic nechceme ponechat náhodě,“ vysvětlil kouč.

Prstýnek od maminky

Už nyní mají obě olympioničky dvě prvenství alespoň v rámci české výpravy. Zatímco sedmnáctiletá Erbanová je nejmladší účastnicí výpravy, Sáblíková s 50 kilogramy pro změnu nejlehčí členkou výpravy. „Pokud budeme nejlepší i co do počtu medailí, bude to fajn, ale medaile přeji všem,“ usmívala se Sáblíková. „Mě sice označil předseda ČOV pan Jirásek za tajný trumf, ale já se tak necítím, spíš mě to teď zavazuje, ale je moc příjemné, že mám takovou důvěru a počítá se mnou,“ přiznala Erbanová.

Oběma na baťůžcích visel jeden z olympijských maskotů, mořský medvídek Miga. „To je můj jediný maskot. Tím druhým je trenér Novák,“ smála se Sáblíková. „Já mám ještě prstýnek od maminky. Je to rodinný klenot po babičce. Jsem ráda, že mi ho maminka půjčila,“ ukazovala skvost Erbanová.

Zřejmě ponese vlajku

A ještě dřív, než kvarteto zmizelo za celní přepážkou, trenér Novák dodal: „Hlavně, aby děvčatům vydrželo zdraví. Do olympiády se dá ještě něco vylepšit, hlavně v rychlosti. Karolína, pokud na tisíc metrů a patnáctistovku ubere z času na kolo jednu sekundu nebo ještě něco víc, může se přiblížit nejlepším. Až na oválu se uvidí, až kam by se dostala.“

Ještě jednu příjemnou povinnost bude muset zřejmě zvládnout Sáblíková... „Zatím mi nikdo nic neříkal, ale zaslechla jsem, že bych mohla nést vlajku výpravy při slavnostním nástupu nebo třeba na konci. Už v Turíně to pro mne byl nezapomenutelný zážitek.“ Sáblíková je skutečně vážnou kandidátkou, ale vše se rozhodne podle aktuální situace až ve Vancouveru. Vždyť dva dny po zahájení, které je 12. února, ji už čeká závod na tři kilometry, jako první velká olympijská výzva...

Reklama

Související témata: