Hlavní obsah

Šest rakouských sportovců nesmí doživotně na olympiádu

PEKING

Tři rakouští biatlonisté a tři běžci na lyžích mají v reakci na skandál při loňské olympiádě v Turíně doživotní zákaz startu na hrách. Čtrnáct měsíců po ZOH v Itálii je ve středu potrestal za nález dopingových látek a přístrojů v jejich obydlích výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru. Oznámil to v Pekingu jeho šéf Jacques Rogge.

Foto: http://aurinko.krap.pl

Ilustrační foto

Článek

Nejen jako sportovci, ale ani v žádné jiné funkci se na olympiádě nesmí v budoucnu objevit biatlonisté Wolfgang Perner, Wolfgang Rottmann, kteří už ukončili kariéru, a Friedrich Pinter a také běžci Roland Diethard, Johannes Eder a Martin Tauber. Podle agentury AP je to vůbec poprvé, co MOV potrestal sportovce, aniž by měli pozitivní test nebo se zkoušce nepodrobili.

Podezření ještě čelí další běžec Christian Hoffmann, olympijský vítěz z roku 2002. Jeho šetření ale MOV pro nedostatek důkazů uzavřela a případ předala lyžařské federaci FIS. Výsledky suspendované šestice z turínských her budou škrtnuty a může se stát, že od FIS ještě dostanou trest za doping.

Nezvykle tvrdý trest pro šestici Rakušanů může výrazně poškodit kandidaturu Salcburku na pořádání zimní olympiády v roce 2014. Podle MOV ale exekutiva rozhodla jednohlasně a ortel má být důkazem, za jak závažný olympijský výbor tento případ považuje.

Kauzu otevřel Mayer 

Italská policie při razii během turínských her v domech rakouských biatlonistů a běžců objevila několik předmětů sloužících k nedovolenému zvyšování výkonnosti. Sportovci se podrobili dopingové zkoušce, ale desítka vzorků přinesla negativní výsledky.

Celá kauza vznikla poté, co se v dějišti olympiády objevil jako soukromá osoba kontroverzní trenér Walter Mayer. Rakouský kouč biatlonistů byl po dopingovém skandálu na předchozích hrách v Salt Lake City zbaven akreditace až do roku 2010.

Mayer po provalení skandálu z Turína uprchl a v divoké honičce narazil autem do policejní barikády. Kvůli psychickým problémům skončil na psychiatrii. Národní lyžařský svaz jej loni zbavil obvinění, že by se na dopování rakouských sportovců podílel.

Exekutiva MOV nicméně materiál zabavený policií považovala za důkaz organizovaného hromadného podvodu. "Byla postavena celá laboratoř, k dispozici měli vše od injekcí až po aparáty na krevní testy," uvedl výkonný výbor v prohlášení.

Reklama