Hlavní obsah

ZOH ve Vancouveru budou stát o 104 miliónů dolarů více

VANCOUVER

Zimní olympijské hry ve Vancouveru 2010 budou stát o 103,7 miliónu amerických dolarů více, než organizátoři předpokládali před dvěma lety. Pravděpodobný rozpočet jedné z nejvýznamnějších sportovních akcí příštího roku tak bude 1,63 miliardy dolarů (35,5 miliardy korun).

Foto: www.vancouver2010.com

Starosta Vancouveru převzal olympijskou vlajku při zakončení her v Turíně - ilustrační foto

Článek

V pátek zveřejněná úprava rozpočtu je podle agentury AP poslední před hrami, které se konají za rok v únoru. Nezahrnuje ovšem finance na výstavbu sportovišť, která mají samostatný rozpočet ve výši 476 miliónů.

Organizační výbor (VANOC) již minulý týden uvedl, že kvůli světové ekonomické krize seškrtá některé položky. "Museli jsme se zastavit a začít od začátku. Všechno jsme znovu přepočítali," uvedl výkonný šéf VANOC John Furlong. Škrty v rozpočtu se dotkly například medailových ceremoniálů na sjezdovém lyžování ve Whistleru, které mají organizátorům ušetřit čtyři miliony.

Na druhou stranu však nejistota panuje ohledně některých sponzorů. Podle Furlonga ještě Mezinárodní olympijský výbor nepodepsal jedenáct sponzorských smluv pro Vancouver ve výši 21,4 miliónu, dalších 8,2 miliónu má VANOC dostat od domácích firem.

Reklama