Hlavní obsah

Hadamczik má o týmu pro olympiádu téměř jasno

Tomáš FlieglSport.cz

Spokojení se z inspekční cesty do zámořské NHL v úterý vrátili reprezentační trenér Alois Hadamczik a generální manažer národního celku Zbyněk Kusý. Během šestnácti dnů shlédli funkcionáři čtrnáct utkání, během nichž zkoumali formu 29 českých hokejistů, kteří jsou v širší nominaci pro Turín. "Sestava se zužuje," řekl na tiskové konferenci reprezentační kouč Alois Hadamczik.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

Z cesty se Hadamczik vrátil s mnoha poznatky, výběr pro olympiádu se rýsuje. "Sestava se zužuje. Vybíráme ještě dva obránce, máme čtyři útočníky na dvě volná místa. S hráči je třeba mluvit, kostru týmu máme. Všichni musejí vědět, jakou roli v týmu budou mít. Každý se musí podřídit. Veliké pozitivum je, že všichni na olympiádu hrozně chtějí. Pro mě je těžké rozhodnout, koho nechat doma a koho vzít," vysvětluje své dilema Hadamczik.

Brankáři jsou jasní

Jasno je už ale o brankářské dvojici, kterou by měli tvořit osvědčení Dominik Hašek a mistr světa z Vídně Tomáš Vokoun. "Když budou zdraví, tak pojedeme s dvojicí Vokoun - Hašek. Pokud udrží výkonnost, tak to bude dobré. Oba maximálně chtějí jet, oba chtějí pomoct týmu. Ani jeden z nich netrvá na tom být jedničkou," přiblížil postoj obou gólmanů trenér.

Kouč se nechtěl pouštět do bližšího hodnocení jednotlivců, které v zámoří viděl. "Někteří mile překvapili, ale necháme si jména pro sebe. Nominace se bude dělat 22. prosince a nechceme nikoho zvýhodňovat. Vše necháme pod pokličkou do poslední chvíle," uvedl reprezentační trenér.

Na Čajánka s Výborným se nedostalo

Sedmnáctidenní cesta byla velice náročná pro organismus obou hokejových funkcionářů. "Cesta obsahovala značný počet přeletů, nic podobného jsem nezažil. První čtyři dny jsme spali tak dohromady čtyři hodiny. Program byl poskládaný tak, aby měl trenér možnost vidět většinu hráčů, co by mohli startovat na olympijských hrách," popisoval hektický start mise Zbyněk Kusý.

Svazoví činovníci se snažili potkat s co největším počtem hráčů, což byl ale nesplnitelný úkol. "Na některé se samozřejmě nedostalo, jako třeba na Výborného nebo Čajánka. Trenér se s nimi hovořil telefonicky. Takže informace k dispozici měli," uvedl svazový místopředseda.

Drzost slavila úspěch

Organizace inspekční cesty klapala bez komplikací. "Neměli jsme žádné potíže ohledně technického zabezpečení. Jen na dvou stadiónech jsme měli problémy mluvit s hráči. Dali nám dopředu najevo, že nechtějí, abychom s hráči mluvili. Ale místa jmenovat nechci," přibližoval svízele Kusý.

Alois Hadamczik kolegu doplnil, že česká drzost stejně slavila úspěch. "Byli jsme stejně tak drzí, že jsme se do kabiny stejně dostali. Měli jsme karty, které tam zakazovaly vstup, ale přesto jsme tam šli," popsal jednoduchou taktiku reprezentační trenér.

V zámoří zažili oba svazoví činovníci i veselou příhodu, která by ale v opačném gardu mohla skončit větší komplikací. "Ve VIP jednoho stadiónu si chtěl Zbyněk dát pivo a protože neměl pas, tak mu nic nedali. Kdyby tohle udělali Američanovi v Praze, tak nás zkritizují," upozorňoval Hadamczik. "Na druhou stranu mi to udělalo dobře, když si uvědomím jednadvacetiletou hranici pro podávání alkoholu," vtipkoval pardubický manažer.

Nepříjemný zážitek v Detroitu

Hlavním cílem v zámoří bylo zmapování aktuální formy potenciálních olympijských reprezentantů, stejně jako jejich touha reprezentovat. "Délka cesty nepramenila z našich důvodů, ale termín nominace se třikrát změnil. Nejprve měla být do 15. ledna, pak do 20. prosince, do 22.12 musí být všechna jména oznámená. Z psychologického hlediska to není pro hráče tak dobré," upozornil Hadamczik s tím, že pětici hráčů lze ještě vyměnit do 5. ledna 2006.

"Hráči, kteří dostávali pravidelnou příležitost, se předvedli velice dobře. Někteří hrají první pětky jako třeba Hejduk, Fischer, Kuba, Kubina a kluci z Rangers. Stínem cesty bylo nešťastné utkání Jirky Fischera, když během zápasu proti Nashvillu zkolaboval Byl to hodně nepříjemný zápas pro nás v hledišti i pro kluky v kabině, kde jsme měli čtyři hráče," vzpomínal Hadamczik na události z 22. listopadu.

Hejduk se zatím rozjíždí

Fischer je už v pořádku, přestože musel ještě po týdnu znovu do nemocnice. "S Jirkou jsem mluvil asi tři dny po incidentu. Byl nadšený, že všechny výsledky jsou v pořádku. Pak už jsem s ním nemluvil, takže novější informace nemám. Jen, že musel znovu později do nemocnice na vyšetření. Optimální to zatím není," připustil Hadamczik.

Obránce Detroitu není jediným českým reprezentantem, kterého trápí zdravotní potíže. "Havlát má natažená třísla, čekáme pořád na Eliáše, až zasáhne do hry. Je plný optimismu, že každým dnem naskočí do hry. Trošku problémy má Hejduk, který cítí bolest v koleni a zatím se rozjíždí," přiblížil zdravotní komplikace Čechů reprezentační trenér. Čerstvě má potíže s třísly Petr Čajánek ze St. Louis.

Reklama