Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: Trenér Alois Hadamczik

PRAHA

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. Jako první přichází na řadu logicky hlavní trenér: Alois Hadamczik.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

Bývalý hokejový útočník Opavy či Havířova měl vždy ve sportu ambice co nejvíce dokázat, což potvrdil i vystudováním fakulty Tělesné výchovy a sportu v Praze. O svůj trenérský vzor měl Hadamczik, který získal trenérskou A-licenci v roce 1984, postaráno. Vzhlížel ke svému bratrovi Evženovi, který v 80. letech dovedl fotbalisty Baníku Ostrava ke dvěma mistrovským titulům a do semifinále PVP.

Mladší z rodu Hadamcziků začínal jako asistent u hokejistů Třince. Po roce už vedl mužstvo jako hlavní trenér a vepsal mu pro něj typický útočný styl. Po kratší anabázi v Německu a angažmá ve Vítkovicích a Olomouci se Hadamczik do Třince vrátil v roce 1995 a dotáhl tým do extraligy. A veřejnost si definitivně musela začít zvykat na novou trenérskou osobnost.

Třinec byl srdeční záležitost

S Třincem také Hadamczik zažil největší úspěch na klubové úrovni, když se s ním v ročníku 1997/98 probojoval až do finále soutěže, kde podlehl Vsetínu. O rok později s klubem získal bronzové medaile a v dubnu 2000 odešel zkusit štěstí do Vítkovic. Trápící se Ostravany dovedl ke třetímu místu a do finále v sezóně 2001/02, po které se rozhodl dát si pauzu.

Mimochodem i proto, aby se mohl více věnovat i své další funkci  spolumajitele fotbalového Baníku, jejichž 75 procent akcií později prodal bývalému tenistovi Danielu Vackovi. Bez hokeje ale nakonec vydržel jen pár týdnů, vábnička v podobě možného angažmá u národního týmu byla silnější. Přednost ale nakonec v květnu 2002 dostal Slavomír Lener.

Nejprve junioři, pak první tým

Hadamczik odpověděl protiúderem a převzal jiný velmi ostře sledovaný post, v prosinci stejného roku se stal hlavním trenérem pražské Sparty. A aby toho nebylo málo, tak si k tomu za pár týdnů přibral i funkci hlavního kouče reprezentační dvacítky. Ve Spartě se poroučel po loňské sezóně, ačkoliv klub dvakrát za sebou dovedl ke třetímu místu.

S dvacítkou Hadamczik vybojoval na dvou šampionátech čtvrté místo a bronz a bylo jen otázkou času, kdy se dostane také ke kormidlu A-týmu. To mu bylo nakonec dopřáno v květnu letošního roku, kdy jej do funkce doporučil jeho předchůdce Vladimír Růžička. Olympijský turnaj tak bude největší zkouškou Hadamczikových schopností.

Reklama