Hlavní obsah

Reprezentace budou moci v Turíně využít tři náhradníky

MOSKVA

Účastníci hokejového turnaje budou s největší pravděpodobností moci na olympijských hrách v Turíně vyměnit v průběhu ostře sledovaného klání zraněné hráče za náhradníky. Vedení Mezinárodní hokejové federace (IIHF) totiž na víkendovém mítinku v Moskvě informovalo představitele jednotlivých zemí, že budou moci určit skupinu tří náhradníků, kteří budou připraveni v nouzi vypomoci svým reprezentacím.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto

Článek

V Turíně by tak platila podobná pravidla jako na světových šampionátech. Tam mohou účastníci MS rozšiřovat soupisky po základní fázi turnaje. "Jedná se o velký průlom. Definitivně by však měla být novinka schválena až začátkem následujícího týdne," řekl dnes v Moskvě ČTK generální manažer českého národního týmu Zbyněk Kusý, který byl na mítinku společně se sekretářem svazu Martinem Urbanem.

Například Kanaďané však již berou vše za hotovou věc a televizní stanice TSN s odkazem na slova šéfa tamního hokejového hnutí Boba Nicholsona uvedla, že generální manažer týmu Wayne Gretzky může ohlásit šestadvacetičlennou nominaci, v které však bude označena trojice necestujících náhradníků. "Rozšíření soupisky samozřejmě vítáme. Vše, co nám dodá více flexibility, je dobré," řekl Nicholson.

Podle plánu IIHF by účastníci olympijského turnaje mohli určit jména náhradníků kdykoli, nejpozději však čtyřiadvacet hodin před zahajovacím zápasem turínského klání. Nevztahuje se tak na ně termín 22. prosince, kdy trenéři musejí zveřejnit třiadvacetičlennou soupisku. "Na ní může trenér až do zahájení her změnit pět jmen bez udání důvodu," řekl Kusý. Trojice vybraných hráčů však musí být z již určené širší nominace.

Zástupci České republiky rovněž v Moskvě zjišťovali u zástupců ostatních federací, zda by byli pro přesunutí libereckého turnaje EHT na jiný termín. "Ale teprve se naše snaha o změnu rodí. Chtěli bychom, aby se u nás hrálo těsně před světovým šampionátem," uvedl Kusý. V Liberci se letos hrálo v srpnu, kdy ještě sezona ani nezačala.

Reklama