Hlavní obsah

Gretzky vsadil při nominaci Kanady na ZOH na jistotu

VANCOUVER

Žádné velké překvapení, Wayne Gretzky vsadil na jistotu. Tak hodnotí kanadští novináři třiadvacetičlennou nominaci reprezentačního mužstva, jež bude na únorových olympijských hrách v Turíně obhajovat zlaté medaile. V nominaci výkonného ředitele Gretzkého a jeho týmu nicméně zaujala absence talentovaného Sidneyho Crosbyho.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Wayne Gretzky na tiskové konferenci v Praze

Článek

Na soupisce, jež byla zveřejněna ve středu na tiskové konferenci ve Vancouveru, je deset zlatých medailistů z posledních her. Zkušenost mužstvu dodává fakt, že pouze tři z nominovaných hokejistů nehráli v minulosti na olympijských hrách, ani na Světovém poháru. Jsou to útočníci Rick Nash, Todd Bertuzzi a brankář Marty Turco, kteří však mají zkušenosti z mistrovství světa.

"Už jsme viděli všechny tyhle hráče uspět na nejvyšší úrovni," komentoval sestavu Pat Quinn, jenž bude výběr "kolébky hokeje" v Turíně trénovat. Neopakuje se tedy situace z minulých her v Salt Lake City a Naganu, kdy Kanaďané šokovali nečekaným povoláním Roba Zamunera či Erika Brewera.

Gretzky nepodlehl sentimentu a vynechal relativně dost hráčů ze zlatého výběru. Účasti se už v minulých týdnech sami vzdali čtyřicetiletí Mario Lemieux z Pittsburghu a Steve Yzerman z Detroitu. Oba se rozhodli přenechat své pozice mladším hráčům. Při zveřejnění nominace se však dočkali zklamání další strůjci triumfu - brankáři Curtis Joseph, Ed Belfour, bek Brewer a útočníci Paul Kariya, Eric Lindros, Mike Peca, Brendan Shanahan a Joe Nieuwendyk.

Kapitánem asi Sakic

Už v širší jedenaosmdesátičlenné nominaci nebyla další trojice hráčů. Obránce Al MacInnis ukončil kariéru, útočník Theo Fleury působí v britské lize v celku Belfast Giants a Owen Nolan z Toronta se zotavuje po operaci kolena.

Velkým favoritem na kapitánskou funkci bude Joe Sakic z Colorada, jenž pojede na své třetí hry. Céčko zdědí po Lemieuxovi, který v momentě, kdy oficiálně vzdal svou účast, doporučil místo sebe svého chráněnce Crosbyho. Šéfové "Javorových listů" však nechtěli povoláním osmnáctileté jedničky draftu riskovat.

"Je docela pravděpodobné, že Sidney bude lídrem v roce 2010 ve Vancouveru. Nyní jsme ale vsadili na vyzkoušené hráče, kteří mají zkušenosti s vrcholnými turnaji," uvedl Kevin Lowe, asistent Gretzkého, jenž se nominační tiskové konference kvůli úmrtí matky nezúčastnil.

Alespoň mezi trio náhradníků se vešli produktivní mladíci Jason Spezza z Ottawy a Eric Staal z Caroliny. "Je super, že jsem stále ve hře. Mám nohu ve dveřích," poznamenal jednadvacetiletý Staal, jenž je s 24 góly aktuálně nejlepším střelcem NHL.

Reklama

Související témata: