Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: Martin Ručinský

PRAHA

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. V útoku české reprezentace nebude chybět trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz Martin Ručinský.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Martin Ručinský s přítelkyní Petrou Faltýnovou.

Článek

Martin Ručinský patří k nejzkušenějším českým hokejistům současnosti. V národním celku hrál ještě za Československo na Kanadském poháru v roce 1991, je trojnásobným mistrem světa a olympijským vítězem z Nagana 1998.

Rodák z Mostu je protřelým cestovatelem, v NHL se během 13 sezón představil v dresu sedmi celků. Minulý rok během výluky NHL strávil v mateřském Litvínově.

Ručinského zkušenosti mnohokrát pomohly národnímu celku v klíčových okamžicích. V roce 1998 gólem ve čtvrtfinále proti USA pomohl českému celku k historickému triumfu na olympiádě, letošní zlatý triumf na MS ve Vídni ozdobil postupovým gólem v samostatných čtvrtfinálových nájezdech taktéž proti USA.

Jeho start na turnaji byl problematický, "na vlastní riziko" jej vzal tehdejší kouč Vladimír Růžička i přesto, že Ručinský byl po operaci břišních svalů a do formy se teprve dostával. Sázka na ostříleného harcovníka se charismatickému trenérovi vyplatila.

Ručinský měl zdravotní problémy už v minulosti, trápila jej zranění kolena, stehenního svalu a hlavně levého ramenního kloubu, který jej zlobí od roku 1999. Letos "Růču" přibrzdilo znovu zranění kolena, litvínovský odchovanec je už ale znovu v sestavě Rangers, kteří se díky šestici českých hráčů v kádru rvou o účast v play-off.

Reklama