Hlavní obsah

Snowboardisté: I pro nás je olympiáda vrcholem

Michal OsobaPrávo

Poprvé s českou účastí se v Turíně uskuteční olympijské soutěže ve snowboardingu. Jistotu účasti zatím mají Michal Novotný ve snowboardcrossu a Petra Elsterová v paralelním obřím slalomu. Jezdci na "prkně" jsou považováni za volnomyšlenkáře, kterým musí být tak organizovaná a monstrózní akce jako olympijské hry proti srsti.

Článek

"Kdepak, pro nás je olympiáda vrcholem," shodují se oba čeští olympionici. "Když se podíváte, jakou prestiž mají olympijské závody mezi veřejností, tak to s ničím jiným nejde srovnat," vypráví čtyřiadvacetiletý Novotný. "Možná už jsem z trochu starší generace, ale pro mě je olympiáda určitě nejvíc," pousměje se dvaatřicetiletá Elsterová.

Podmínky pro přípravu na snowboardu přitom u nás nejsou ideální. "To je na delší debatu. Potřeboval bych jezdit v brankách, skákat i freeride. Ideální by bylo mít tu trať se startovacím zařízením," zasní se Novotný. "Už jsem se zkoušel domluvit i se zahraničními jezdci, ale oni mají své národní týmy a je to složité."

Často tak nezbývá, než využít času, kdy na sjezdovkách není nával. "Dopoledne tam bývá většinou volněji. Odpoledne už se pak stejně jezdí na měkkém podkladu a to mi nic nedá, maximálně se tam můžu zranit. V lednu je to dobré, ale až začnou jarní prázdniny, bude hůř," přemítá Elsterová, kterou v úvodu přípravy zbrzdila nemoc.

Boom nekončí

V devadesátých letech prožíval snowboarding v Česku velký boom. Už skončil? Podle Novotného ne. "Od lidí ze středisek mám informace, že popularita rozhodně neklesá. Kamarád má obchod s vybavením a říká, že prodá tak půl na půl věci na lyže a na prkno." Popularitě tohoto sportu napomohl i filmový hit loňské zimy Snowboarďáci. "Mně se to nelíbilo, ale asi to tak je," uznává Novotný.

"Navíc v mladých vytvoří představu, že pro ten sport není třeba nic dělat a pak jsou líní," doplňuje ho Elsterová. Jí křtila prkno pro olympijskou sezónu právě jedna ze Snowboarďaček, Lucie Vondráčková. Novotný nové prkno na olympiádu nechystá. "Určitě ne, naopak čím víc je promazané, tím lépe. Na sezónu mám jedno na závody a tři tréninkové," vypočítává.

Bez sponzora

Ani neustávající popularita tohoto sportu ale nezajistí dostatečný přísun peněz. "Já nemám vůbec žádného generálního sponzora," posteskne si nejlepší český jezdec Novotný. Právě únorová olympiáda by pro něj mohla být šancí se předvést potenciálním zájemcům o sponzoring. "Snad jo, když tam něco zajedu," říká. Co znamená "něco zajet"?

"Snowboardcross je hodně o náhodě, velkou roli hraje štěstí. Tak dva tři lidi se předjet nedají, ale pak můžu být pátý, nebo třeba třicátý," vypráví zimní obojživelník. Úspěchy totiž sbírá kromě snowboardcrossu i v jeho lyžařské obdobě, skikrosu. A navíc bez tréninku! "Na lyžích jezdím jenom závody. Vloni jsem jel dva a letos jsem na nich ještě nestál," přiznává "Majkl" Novotný.

Olympijské středisko snowboardistů Bardonecchia je od ostatních sportovišť trochu izolované, což má své plusy i minusy. "Je to malinké, neměl by tam být tak velký chaos. Na druhou stranu se asi na další sporty moc nedostanu," uvědomuje si Elsterová.

"Já bych chtěl stihnout aspoň nějaké alpské lyžování, ale vůbec netuším, jak to na tak velké akci chodí," přeje si absolvent FTVS Novotný, jenž se momentálně zotavuje ze zdravotních potíží. "Mám po pádu naražená záda, dost mě to teď limituje."

Reklama