Hlavní obsah

Snowboardista Černík splnil olympijská kritéria, možná ale pozdě

LEYSIN

Snowboardista Martin Černík by mohl rozšířit českou nominaci pro olympijské hry v Turíně. Freestylista splnil sedmnáctým místem na Světovém poháru v Leysinu mezinárodní kritéria pro U-rampu, ale účast na olympiádě jistou nemá. Je otázkou, zda se vejde do redukovaného pořadí disciplíny FIS a zda ho poté bude moci Český olympijský výbor dodatečně jmenovat do nominace.

Článek

Snowboardisté mají v U-rampě možnost plnit mezinárodní kritéria - umístění do 25. místa v závodu SP a zisk 120 bodů - podle internetové stránky FIS až do 30. ledna. Černík to dnes v Leysinu splnil sedmnáctým místem. "Mám velkou radost, že jsem to dokázal a doufám, že mě Český olympijský výbor podrží, protože bych rád na olympiádě startoval," řekl Černík ČTK.

FIS ovšem teprve bude tvořit redukovaný žebříček U-rampy a není ani jasné, kolik závodníků v Bardonecchii pojede. "Nechci z toho zatím dělat velké drama, protože záleží na tom, jestli bude v redukovaném pořadí. Posíláme mail na FIS a pokud tam Martina zařadí, tak pro jeho účast uděláme maximum," řekl ČTK Miroslav Schimmer ze snowboardingového úseku lyžařského svazu.

Bude kvůli Černíkovi nové plénum?

Předseda ČOV Milan Jirásek viděl problém i v tom, že není plénem pověřen, aby mohl sportovce dodatečně nominovat. Dle usnesení může pouze vyměnit zraněného reprezentanta. "Lyžařský svaz nežádal o prodloužení lhůty nominace a já nemám pravomoc donominovat. Asi by se muselo vyvolat nové hlasování pléna, ale zatím žádost od lyžařského svazu nemám," řekl Jirásek ČTK.

Černík se marně snažil splnit nominační kritéria od loňské sezony, ale podařilo se mu to až nyní. "Konkurence ve freestylu je opravdu tvrdá a byla by to škoda pro český snowboarding, kdybych nemohl jet," řekl Černík. "Pokud to vyjde, tak by to mohlo motivovat mladé kluky, aby jezdili rampu," doplnil.

Čeští snowboardisté se na olympijských hrách s určitostí poprvé představí. Do nominace se dostala Petra Elsterová pro paralelní obří slalom a ve snowboardcrossu Michal Novotný.

Reklama