Hlavní obsah

Naděje pro Turín: Roman Dostál

PRAHA

Biatlonista Roman dostál získal loni senzačně titul mistra světa ve vytrvalostním závodu na 20 km. Ve čtyřiatřiceti letech se dočkal životního úspěchu. Na olympijských hrách by na něj rád navázal. Ve světovém poháru se mu v této sezóně zatím příliš nedaří. V této dlouhodobé soutěži nezářil však ani loni a přesto se nakonec stal mistrem světa.

Foto: Adidas

Roman Dostál.

Článek

V průběžném pořadí světového poháru se Dostál před světovým šampionátem potácel na pětačtyřicátém místě. Za favorita ho tedy rozhodně nikdo nepovažoval. Přesto v rakouském Hochfilzenu deklasoval medailemi ověnčenou norskou hvězdu Björndalena. Na stupně vítězů doprovodila Dostála německá dvojice Michael Greis - Ricco Gross a Ole Einar Björndalen zůstal na šestém místě bez cenného kovu. Znovu se potvrdilo, že v biatlonu papírové předpoklady zase tak mnoho neznamenají.

Roman Dostál se přitom po chybě při posledním výstřelu s medailí loučil. Tolik po ní toužil! Nakonec se dočkal zlata. Na prvních třech položkách Dostál nezaváhal a od druhé střelby se usadil v čele. Z něj ho nesesadila ani trestná minuta za poslední chybný výstřel. Greis běžel podstatně pomaleji a nepomohla mu ani bezchybná střelba. Gross byl sice rychlejší v běhu, ale zato vícekrát chyboval při střelbě. Roman Dostál si skvěle dokázal rozvrhnout síly. "V mém věku bych to už měl umět, ne!?" komentoval svůj výkon.

Šokoval sám sebe

Dostál v Hochflzenu šokoval nejen soupeře, ale také sám sebe. Závodník z Letohradu předtím nikdy nevystoupil na stupně vítězů při světovém poháru. O jeho umění koncentrace na vrchol sezóny však svědčí páté místo z mistrovství světa v Chanty Mansijsku, které představovalo před závodem na 20 km v Hochfilzenu jeho výkonnostní maximum. V mazácké schopnosti prodat natrénované věří i jeho trenér Milan Janoušek. Nevýrazné počáteční výsledky této sezóny bere Dostál s nadhledem. "Začátky jsou takové nanicovaté. Úvodní závody beru spíš jako pokračování přípravy. Důležité to bude až v únoru," komentuje Dostál počátek zimy.

Nevyšlo mu ani mistrovství republiky v závěru roku 2005. Doběhl pátý, když ho porazili jeho týmoví kolegové s SKP Jablonex Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Petr Garabík a Zdeněk Vítek. Mistr světa doma až pátý! Český biatlon je ve své špičce vyrovnaný. Velkým přílibem je zlepšení zejména mladého Michala Šlesingera, který ve zlatém Dostálově závodě v Hochfilzenu obsadil kvalitní deváté místo. Možná letos čeká náš biatlon vylepšení nejlepšího umístění na olympiádě za poslední léta, kterým bylo čtvrté místo Ivana Masaříka v individuálním závodě na ZOH v Naganu 1998.

Závěr přípravy Romana Dostála před olympijskými hrami měl vyplnit trénink a vyladění formy v rakouském Obertilliachu. Nakonec se s trenérem Milanem Janouškem rozhodli ještě pro jeden start ve světovém poháru. Před zahájením olympiády se Roman společně s Michalem Šlesingerem zúčastní závodu s hromadným startem v italské Anterselvě. "Rozhodli jsem se tak proto, že startovní pole olympijského závodu s hromadným startem se bude doplňovat  z pořadí světového poháru. Neradi bychom si potom v Turíně rvali vlasy jenom proto, že kluci v Anterselvě nestartovali," vysvětluje trenér reprezentace Milan Janoušek.

Reklama