Hlavní obsah

Neumannová už vyrazila na olympijskou misi

PRAHA

Olympijská mise začíná. Česko má přímo v dějišti zimních her první sportovkyni. A možná i největší naději - Kateřinu Neumannovou. S téměř třítýdenním předstihem se usadila v alpských výšinách, aby jejich záludnostem náležitě přivykla. Pohodovější týden v hotelu v Sestriere s blízkými včetně dcerky Lucky, vystřídá zase tvrdší trénink. Už v Pragelatu, na tratích, kde se pak bude rvát o medaile.

Foto: Adidas

Kateřina Neumannová.

Článek

"Přestih je stejný jako minule před Salt Lake City. S rodinou to je těžší, nechtěli jsme dělat velké přejezdy," pravila Neumanová před cestou. Věřila, že komplikace s odletem budou poslední, které ji do her postihnou. "V Itálii se stávkuje, měli jsme letět přes Řím, ale nakonec se povedlo zařídit let do Turína přes Mnichov," podotkla lyžařka.

V tmavě červeném svetru s bílou vločkou na hrudi jakoby už sama sobě navozovala olympijskou atmosféru. "To je z reprezetační kolekce, kterou jsme fasovali," usmívala se, když předala malou Lucku do péče chůvy a věnovala se dotazům novinářů.

Rychlý sled pro ni mělo dění v závěru týdne. Nafasovala olympijské oblečení, odskočila si pro sobotní třetí místo ze Světového poháru v Oberstdorfu. Pak rychle zpět. A v neděli dopoledne už byla na ruzyňském letišti. Představila nového člena svého manažerského týmu. Jeho šéf Josef Jindra angažoval bývalého atleta-dálkaře Milana Gombalu.

Měřený trénink až za týden

Večer už Neumannová trávila v jednom z přepychovějších center italských Alp. "Sestriere je o dvě stě tři sta metrů výše než olympijské tratě, trénink bude zprvu lehčí, ale výška větší, organismus by měl teoreticky rychleji nastartovat aklimatizaci," sdělovala Neumannová.

Co jí zprvu naordinoval trenér Stanislav Frühauf, který dorazí až v přípravě zase začne jít do tuhého? "Není to lázeňský program, ale je tam jen jednofázový trénink, spíš turističtější profily v nižších intenzitách. Žádný měřený trénink, to až za týden, až tam bude i Standa."

Cítila, že jí oddech pomůže. "Pořád jen cestování a závody... Potřebuju nabrat síly. Člověk musí umět i odpočívat, nelze to přepísknout s tréninkem jako se mi to kdysi stalo v Ramsau," připomněla šampionát v devětadevadesátém. Zato odpočinkový model jí už loni pomohl k prvnímu velkému zlatu v kariéře - ve volné desítce na MS v Oberstdorfu.

Zapomněla si čtení

Po týdnu se přestěhuje do jednoho ze tří apartmánů, které její tým má v Pragelatu k dispozici. Svůj dočasný příbytek vlastně nezná, zařízení hned u stadionu při předolympijském testu ještě nevyužívala na rozdíl od dvou jiných, které z loňska zná. "Ten můj je blíž k trati, prý hned u stadionu." V těch dalších tentokrát bude sídlit servisman Olsson, trenér Frühauf, biochemik a další odborníci, které bude mít k mání.

"Jen se bojím, abychom se tam vešli, v Itálii jsou rozměry dost stísněné," pousmála se Neumannová při vzpomínce na hektické balení a na to, že do Itálie spolu s ní mířil i plný vůz materiálu. Nechyběly v něm sjezdové lyže, boby pro dcerku či satelit, který by jí měl umožnit sledovat české televizní kanály. "Alespoň budu ve spojení s domovem přes média. Jen čtení jsem si zapomněla, ale snad mi někdo něco doveze," rekapitulovala Neumannová bilanci balení.

Může využít i zázemí olympijské vesnice. "Ale postel tam při přetlaku blokovat nebudu," pravila. Její tým se bude sjíždět postupně. Až za týden dorazí i Švéd Olsson. A s ním i část výzbroje pro olympijské řežby. "Lyže ještě bude chystat doma," podotkla Nemannová.

Lucku pošle domů

Dcerku naopak v době nejvyššího vytížení od 10. do 17. února pošle domů. "Na týden ji budu muset oželet," chtěla by mít absolutní klid na skiatlon i klasickou desítku, možná hlavní závody při absenci klání na desetikilometrové trati bruslařskou technikou. "Chci bojovbat o medaile," potvrdila nejvyšší cíle na své šesté olympiádě.

Nezevšedněly jí starty na vrcholné události? "To mrazení v zádech je větší než u běžného Světového poháru. Je to pořád něco výjimečného," řekla Neumannová.

Už o minulé olymiádě v zámoří prohlašovala, že je její poslední. Jenže neplánované mateřské povinnosti vše změnily. "Ale teď už si jsem jistá," tvrdila Neumannová, jíž na průběh olympiády připadají narozeniny. Třiatřicet jí bude 15. února, ve stejný den může slavit o rok starší další hvězda výpravy - Jaromír Jágr.

Jestli ale šumavská lyžařka skončí definitivně s kariérou, o tom se hodlá rozhodnout až na jaře. "Nebude to záležet na výsledku olympiády. Přesvědčila jsem se, že z výkonnostních důvodů končit nemusím. Rozhodnu v klidu po sezóně," dodala.

Reklama